Voloncs Gábor-Haidekker Andrea szerk. - Embert ültettél a nyakunkra - Kitelepítve Mikófalvára

-15%
Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Voloncs Gábor-Haidekker Andrea szerk. - Embert ültettél a nyakunkra - Kitelepítve Mikófalvára
2 650 Ft
2 252 Ft
Kezdete: 2017.02.10   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 45 Ft
Részletek
Ez a könyv visszaemlékezéseket tartalmaz. A napjainkban még élő valamikor kuláknak csúfolt befogadók és a Budapestről kitelepített befogadottak visszaemlékezéseit. Emlékezve egy embertelen diktatúra máig feldolgozatlan, orvoslás nélkül maradt, szigorúan titokban tartott, és az érintettek által a levéltárakban még ma is csak különleges engedéllyel kutatható bűneire.

2011-ben, 60 éve annak, hogy a kommunista diktatúra Budapesten élő ártatlan emberek ezreit sújtotta jog- és tulajdonvesztéssel, kijelölt kényszerlakhelyekre száműzve őket. 1951. május 21-től kezdve, fegyveres ÁVH-sok kíséretében, az éjszaka leple alatt, mindössze egy kézipoggyásszal felszerelve, tömegesen és folyamatosan vagoníroztak be és telepítettek ki családokat a csecsemőtől az aggastyánig, kisemmizve és a reménytelenségbe taszítva sok-sok ezer magyar állampolgárt.

Előfordult, hogy a fegyveres ÁVH-sok Budán esetenként egész utcarészeket zártak le és telepítettek ki, majd ők maguk és főnökeik vagy beosztottaik költöztek be az ingatlanuktól megfosztott emberek ingóságaival berendezett lakásaiba, villáiba.

A kitelepítetteket a kényszerlakhelyül kijelölt falvakban élő, „kulákoknak” csúfolt, szorgalmas parasztembereknél helyezték el, befogadására kényszerítve őket. Pokoli tervként arra számítottak, hogy az általuk „osztályellenségeknek” titulált emberek egymásnak is ellenségeivé válnak. Isten gondviselése által nem így történt.
Adatok
szerző
Voloncs Gábor-Haidekker Andrea szerk.
cím
Embert ültettél a nyakunkra - Kitelepítve Mikófalvára
kiadó
Helikon Kiadó
kiadási év
2011
állapot
ÚJ
oldalszám
354
kötés
puha kötés
ISBN
9789632272924
Cikkszám
294635
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!