Philip Roth - A szellem árnyékában

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Philip Roth - A szellem árnyékában
580 Ft
A vásárlás után járó pontok: 6 Ft
Philip Roth
A szellem árnyékában
antik (Európa Könyvkiadó), 1983
159 o., puha kötés, jó állapotú
580.-
Részletek
Egy „egyáltalán nem irodalmi környezetből származó” fiatal írójelölt szellemi apakeresésre indul: meglátogatja vidéken élő híres, öreg kollégáját. A huszonhárom éves Nathan Zuckerman önző, kíméletlen és becsvágyó, feltett szándéka, hogy mindent, ami az útjába kerül, felhasznál jövendő pályáján. Az öreg E. I. Lonoff, a vidék „legeredetibb elbeszélője Melville és Hawthorne óta”, sokban hasonlíthatott hozzá fiatal korában – most azonban már csak önző és kíméletlen, de nem vágyik semmire. Illetve valamire mégis: arra, hogy hagyják őt békén, ne hozzanak változást az életébe.
Mint írók megértik egymást, méltók egymáshoz. Mint emberek és férfiak, a titokzatos Amy Bellette-tel való kapcsolatukban különböznek leginkább, akit Zuckerman Anne Franknak képzel el, s aki szerelmes Lonoffba. Zuckerman szeretné feleségül venni, Lonoff szeretne megszabadulni tőle.
A befejezés – akárcsak az egész mű – ironikusan jelképes: Lonoff felesége és Amy kirohan a hóesésbe, Lonoff a felesége után ered, Zuckerman lázasan jegyezget, majd bizonyára Amy után szalad, hiszen Lonoff is és minden író csak így cselekedett volna fiatal korában. Nathan Zuckerman „íróvá avatásának” szertartása befejeződött.
Adatok
Cikkszám
318231
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!