Jaroslav Balastík - Házi tartósítás és fagyasztás

Nincs raktáron
Jaroslav Balastík - Házi tartósítás és fagyasztás
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-232-120-0
750 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

Az öröm után, amelyet minden kertész érez saját termésének begyűjtésekor, gondok támadnak a termés legmegfelelőbb felhasználása körül. A legtöbb termésre ugyanis jellemző a rö9vid eltarthatóság, pedig a begyűjtött termést nem lehet rögtön maradéktalanul elfogyasztani. Ezért ha a termelő későbbre is akar gyümölcsöt és zöldséget hagyni, tartósítással kell fogyasztását egész évre meghosszabbítania.
A gyümölcs és a zöldség tartósításának sok lehetősége van, az egyes eljárások a terményekben beálló változásokban és a kész termék eltarthatóságában különböznek egymástól. Fontos, hogy a tartósítás olcsó, gyors és igénytelen legyen, és hogy a nyert készítmény ízletes, egészséges és tartós maradjon. Mindezeket az előfeltételeket csak akkor lehet teljesíteni, ha a legmegfelelőbb tartósítási eljárást alkalmazzuk.
Könyvünkben olyan módszereket ismertetünk, amelyek a lehető legjobban elősegítik a kívánt eredmények elérését. Ha ez sikerül, akkor örömünk a begyűjtött termésből kétszeres lesz, mert a jó minőségű tartósított készítmények egész éven át gazdagítják és változatossá teszik táplálékunkat. Ez biztosan megéri azt a fáradtságot, amelyet a gyümölcs és a zöldség házi tartósítására fordítunk.
A házi tartósítás modern módszerei közé tartozik a gyorsfagyasztás is. A legtökéletesebb tartósítási eljárás, de nagyon energiaigényes. Nem szabad, hogy helyettesítse a hagyományos tartósítási eljárásokat, csak egészítse ki őket, mert a gyorsfagyasztással olyan nyersanyagokat, gyümölcsöt vagy zöldséget tartósítunk, amelyeknek más módszerrel nem tudnánk megőrizni a külső alakját, ízét, illatát és tápértékét.
A szerző

Adatok
szerző
Jaroslav Balastík
cím
Házi tartósítás és fagyasztás
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1987
oldalszám
213
kötés
kemény kötés
sorozatcím
Kertünk, házunk, otthonunk
Cikkszám
341207
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
Bevezető 9
A tartósítás táplálkozás-élettani jelentősége 9
A friss, jó minőségű nyersanyag tartósítása 10
Tartósítsunk takarékosan! 10
Tartósítsunk egészségesen! 11
Tartósítsunk korszerűen! 12
A gyümölcs és a zöldség 13
A gyümölcs és a zöldség kémiai összetétele 13
A tartósítás segédanyagai 18
Édesítőanyagok 18
Savanyítószerek 20
Konyhasó 21
Kémiai tartósítószerek 21
Fűszerek 22
Hőkezelés 24
A hőkezelés célja 24
A hőkezelés elvei 26
A hőkezelés menete és berendezései 27
Befőttek készítése 43
Előfőzéssel készült befőttek 43
Befőttek készítése hőkezelés nélkül 43
A cukros felöntőlé készítése és üvegekbe töltése 46
Befőttek csonthéjas gyümölcsökből 48
Befőttek bogyósgyümölcsűekből 54
Befőttek alamtermésűekből 58
Vegyes befőttek 62
Diabetikus befőttek 62
A befőttek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák és kiküszöbölésük 64
A befőttek tárolása 65
Gyümölcs és zöldség cukorban 67
Előkészítő műveletek 67
Készítmények 68
Hőkezeléssel tartósított zöldségek 71
Uborka 71
Paprika 85
Piros paradicsom 89
Zöldborsó 92
Zöldbab 93
Karfiol 94
Hagyma 95
Zeller 96
Cékla 97
Vegyes zöldségfélék és saláták 99
Gomba 101
Gyümölcsízek 108
Tudnivalók a gyümölcsízek főzéséről 110
Ribiszke 112
Kajszi és őszibarack 113
Őszibarackíz 113
Szilva 114
Alma 116
Dzsemek 117
Kajszidzsem 118
Szamócadzsem 118
Meggy- vagy cseresznyedzsem ribiszkepürével 119
Őszibarackdzsem 119
Aromás almadzsem 119
A dzsemek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák 120
Gyümölcskocsonyák 122
Köszmétekocsonya 122
Almakocsonya 122
Ribiszkekocsonya 123
Lekvárok 124
Szilvalekvár 124
Almalekvár 127
Kajszilekvár 127
Meggy- és cseresznyelekvár 128
Hőkezelt édesített gyümölcs- és zöldségpürék 129
Alampüré 129
Kajszipüré 131
Szilvapüré almával 131
Sárgarépapüré 131
Gyümölcslevek 133
Lényerés 133
A gyümölcslevek hőkezelése 136
Levek 139
Rostos ivólevek 143
Kajszidzsúsz 143
Szamócadzsúsz 145
Őszibarackdzsúsz 146
Ribiszkedzsúsz 146
Almadzsúsz 146
Meggydzsúsz 148
Sárgarépadzsúsz 148
Diabetikus dzsúszok 149
Gyümölcs- és zöldségszörpök 150
Nagy cukortartalmú gyümölcsszörpök 150
Kevés cukrot tartalmazó szörpök 153
Gyümölcspüréből készült szörpök 154
Szörp készítése koronadugós palackokban 155
Borok 157
Fehérbor 157
Vörösbor 161
Gyümölcsborok 162
A borok leggyakoribb hibái és betegségei 171
Gyümölcscefrék készítése 172
Szilvacefre 172
Más gyümölcsökből készült cefre 174
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba és levélzöld 175
Aszalt szilva 175
Aszalt kajszi 176
Aszalt körte 176
Aszalt alma 177
Aszalt csipkebogyó 177
Szárított zöldborsó 177
Szárított hagyma 177
Szárított levélzöld 178
Szárított gomba 178
Zöldség tartósítása sóban 179
Leveszöldség sóban 179
Fokhagyma sóban 179
Zöldséglevél és kapor sóban 179
Zöldbab sóban 181
Savanyított és marinált káposzta 182
Savanyított káposzta 182
Marinált káposzta 184
Fagyasztás 188
Gyümölcs fagyasztása 192
Gyümölcspüré fagyasztása 194
Félig besűrített gyümölcsízek és lekvárok fagyasztása 195
Fagyasztott szamóca 195
Fagyasztott ribiszke 195
Fagyasztott málna és szeder 196
Fagyasztott feketeáfonya 196
Fagyasztott kimagozott meggy és cseresznye 197
Fagyasztott szilva 197
Fagyasztott kajszi és őszibarack 197
Fagyasztott gyümölcslé 198
Zöldségek fagyasztása 198
Fagyasztott zöldborsó 199
Fagyasztott hüvelyes bab 199
Fagyasztott salátauborka 199
Fagyasztott gyalult tök 199
Fagyasztott paradicsom 200
Fagyasztott zöldpaprika 200
Fagyasztott kukorica 200
Fagyasztott kelkáposzta 201
Fagyasztott karfiol 201
Fagyasztott gyökérzöldségek 201
Fagyasztott zöldségkeverékek 202
Fagyasztott fűszernövény-levélzet 203
Fagyasztott gomba 203
Fagyasztott hús 203
A baromfi fagyasztása 204
Fagyasztott házikolbász 205
Fagyasztott koncentrált főzet 205
Tárgymutató 206