Benedek Elek - Az adószedő

Nincs raktáron
Benedek Elek - Az adószedő
1 450 Ft
A vásárlás után járó pontok: 29 Ft
Részletek

A szülőföld ihlette "regény a székely népéletből" eseménysorának főhőse Talabér József. Ez a felkapaszkodott, gőgös, törtető jobbágyivadék a választók megtévesztésével, megvesztegetésével (a magyar történelemben nincs új a nap alatt), etetésével, itatásával, lerészegítésével jut hozzá Kotormány község adószedői tisztségéhez. A nemes székely famíliák keseredett szívvel nézik a basáskodó, hatalmával visszaélő, felfuvalkodott Talabért, s Gazdag Antal Mózes szemére is veti, hogy amióta "kaputos paraszt" lett, elfelejtette a származását. Kettőjük küzdelme során Benedek Elek annyi váratlan fordulatot, szélsőséges jellemet és abszurd helyzetet teremt - gyilkosság, öngyilkosság, halálos baleset, reménytelen szerelem stb. - hogy az egy romantikus rémtörténet írójának is becsületére válna.
A mű a fiatal Benedek Elek első igazi erőpróbája, melynek a mára már nehézkes, idegenül ható A kollektor címet adta. A regény mégis olyan irányt jelez az útkereső író próbálkozásai sorában, amelyben - ha folytatja -, elkerülte volna a későbbi eszményítés és illúzióteremtés veszélyeit. Már a témaválasztás is sokat ígérő. Azt a világot hozza, amelyet később Szabó Dezső, Nyirő József, Tamási Áron, napjainkban pedig Sütő András, Kányádi Sándor fedez fel: az erdélyi havasok lábainál fekvő székely falvak küzdelmes, tragikus, zsibongó életét, az egymásnak feszülő indulatokat, a lobbanó szenvedélyeket, az ösztönvilág vulkánkitöréseit, a lelki szenny, a bűn, a gonoszság kútforrásait.
Benedek erős drámai sodrást teremt a cselekményszövéssel, s a fikció, a kitalálás, az írói lelemény is nagyobb szerepet játszik itt, mint néhány későbbi történetében.

Adatok
szerző
Benedek Elek
cím
Az adószedő
alcím
Regény a székely népéletből
kiadó
Lazi Kiadó
kiadási év
2006
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
173
kötés
kemény kötés
ISBN
9637138943
Cikkszám
351162
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Az első kaput 5
A huncfut 16
"Isten ujja" 32
A vén lófő terve 43
Fel a királyig! 56
Hosszú haj, kurta ész 72
A kollektor úr bankja 93
A havasok között 109
A Bükkös-patak partján 121
Három egy csapásra 136
Az ötös bankó 147
Két betű 161
Kikötő 169
Szójegyzék (Juhász Ferenc) 173