Tóth Vilmos szerk. - Síremlékek Győr-Moson-Sopron megyében

Raktáron
Raktárkészlet:
4 db
Tóth Vilmos szerk. - Síremlékek Győr-Moson-Sopron megyében
állapot
antikvár könyv, szép állapotú
ISBN
9632145496
1 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Részletek

„A halál törvény, nem büntetés" - mondta Seneca. Mégsem könnyű gondolni rá. Ha lehet, nem beszélünk róla, és ameddig lehet, nem törődünk vele. A halottak helyett inkább az élőkkel foglalkozunk, legyintenek sokan, és ahogy az országot járva elhanyagolt temetők mellett megyek el, mindig szembesülök a gondolattal, hogy a halottak tiszteletével sincs minden rendben. Nehéz egy társadalmat rávenni arra, hogy tisztelje a holtakat. Még akkor is, ha rajtuk keresztül a múltunkat tiszteljük, s múlt nélkül nincs nemzet.
Ez a kötet, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság könyvsorozatának részeként azt is mondja, mutatja be, hogy a magyar nemzet funerális képzőművészetén keresztül is tiszteleg az elhunytak, és főleg az elhunytak által létrehozott értékek előtt. Az alkotók ebben a kötetben is bizonyították elkötelezettségüket, érzékenységüket, tehetségüket.
Jó belenézni ebbe az albumba, hiszen ez azt is sugallja, hogy a tisztelet kortalan, és igenis vannak, akik törődnek a temetőkkel, az emlékekkel és a képzőművészetnek ezzel a speciális ágával. Ezekben a nagycenki, soproni, mosonmagyaróvári, győri és pannonhalmi sírkertekben méltóan őrzik gróf Széchenyi István, báró Podmaniczky Pál, Jedlik Ányos, báró Apor Vilmos vagy Galgóczi Erzsébet emlékét. Ez a tisztelet pedig nemzedékeken ívelt át, a sírokat gondozták, rendben tartották, mementók maradtak a felejtés ellen. Az utókor már nem tett különbséget bárók és művészek, katolikusok és evangélikusok, püspökök és plébánosok között. Őrzi az emléket, a sírokat, ez a dolga, semmi több.
Nekem különösen fontosak a győr-moson-soproni temetők, hiszen a soproni új Szent Mihály temetőben nyugszik édesapám. S bár „Lét és nemlét egymást teremtik" - ahogy Lao Ce mondta, ez egy fiúnak kevés vigasz.
Ahogy egy családnak, úgy egy falunak, városnak és a nemzetnek is kötelessége, hogy ápolja halottai emlékét. Az emlékezésnek a temető csak lenyomata. Ha a halottakkal sikerül, az élőkkel is könnyebb lesz szembenézni.

(előszó)

Adatok
szerző
Tóth Vilmos szerk.
cím
Síremlékek Győr-Moson-Sopron megyében
kiadó
Nemzeti Kegyeleti Bizottság
kiadási év
2004
oldalszám
231
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Színes fotókkal. Megjelent 1000 példányban.
Cikkszám
362353
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

Nagycenk / 14
Sopron / 36
Győr / 106
Pannonhalma / 156
Mosonmagyaróvár / i78
További települések / 202