Pap Gábor - Lúdas Matyi avagy a magyar nemes megigazulása

-10%
Nincs raktáron
Pap Gábor - Lúdas Matyi avagy a magyar nemes megigazulása
3 600 Ft
3 240 Ft
Kezdete: 2017.09.20   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 65 Ft
Részletek
"De ehhez észre kellett vennem -igazán nem volt könnyű! - hogy a Lúdas Matyi című elbeszélő költemény végső soron nem a címszereplő, hanem éppenséggel Döbrögi úr, a magyar nemes "rejteki" beavatás-története. Matyi ebben a folyamatban a beavatás eszközlője.
Mint valami bölcs Zen-mester, ő is botütésekkel rögzíti bele a nehézfejű tanítványba a számára létfontosságú tudnivalókat. (Ne felejtsük el: a Merkúr-működés a maga legmagasabb fokozatában "a filozófusok Merkúrja" címet viseli, mítikustörténeti szinten pedig a legismertebb képviselője a "háromszor magasztos" Hermész Triszmegisztosz!)

Fazekas Mihály elbeszélő költeményének cselekménye ezek szerint így is summázható: a magyar nemes megigazulása. Voltaképpen magára - igazibb, eredendő magára - találása.

Már az 1815-ös bécsi kalózkiadás szerkesztője, Kerekes Ferenc is ezt a mozzanatot hangsúlyozza a műhöz írt "Elöljáró beszédjében" Mi tetszett neki kiváltképpen "ezen kis munkában"? A "körmönfönt magyaros szóllás formája" meg a "természeti festés mellett:

"...egyszersmind Döbrögi úrnak
Pédátlan példás megjobbúlása is egybe
Úgy szívemre hatott, hogy azonnal, mint Matyi, én is
Háromszor tettem fogadást, hogy közrebocsátom..."

Hogy ez a "megigazulás" nemcsak üres szemfényvesztés vagy naiv ábránd, hanem gyökerekig ható valódi megújulás is lehetett, azt nem a mítikus, hanem a hétköznapi értelemben vett történelem színpadán tudjuk igazolni. Mivel? A magyar nemességnek végre a
nevéhez méltó, korszakos jelentőségű tettével: a jobbágyság 1848-ban történt felszabadításával.
Adatok
szerző
Pap Gábor
cím
Lúdas Matyi avagy a magyar nemes megigazulása
kiadó
Két Hollós
kiadási év
2011
állapot
ÚJ
oldalszám
164
kötés
műbőr
ISBN
9789638771896
Cikkszám
386600
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!