A hamis Nero

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
A hamis Nero
700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Lion Feuchtwanger
A hamis Nero
antik (Zrínyi Kiadó), 1958
421 o., kemény kötés védőborítóval, jó állapotú
700.-
Részletek
Claudius Drusus Nero halála után pár évvel a római birodalom keleti tartományaiban elterjed a hír: Nero nem halt meg, itt él köztünk, és újra átveszi a hatalmat! A hírt Nero egykori barátja, az azóta Rómából száműzött szenátor, Varro és ügynökei terjesztik. Ennek a gazdag, okos, de romlott, öntelt római úrnak támad az az ötlete, hogy új Nerót teremtsen. Az új Nero Terencius, a fazekasmester lesz, aki külsejében, mozdulataiban, hangjában megtévesztően hasonlít az elhunyt császárhoz. A korlátolt, ravasz, hatalmi vággyal teli fazekas Varro pénze és a kedvező politikai helyzet segítségével évekig játssza a császárt. Hatalmától megkótyagosodva számos aljasságot, gyilkosságot követ el, s már-már teremtője, VArro ellen fordul. De a nép elégedetlensége és Domitianus császár hadai véget vetnek a pünkösdi királyságnak. Terencius és társai keresztfán végzik.
Feuchtwanger nem sokkal a nácizmus németországi uralomra jutása után írta a regényts, s a fazekasból lett császár karrierjével és gyors bukásával a német fasizmus törvényszerűen bekövetkező pusztulását jósolta meg. Maga a történet is elég az analógia felkeltéséhez, de az alakok megformálása, a helyzetek kidolgozása szinte egyértelművé teszi az író szándékát. Terencius Neróban nem nehéz felismerni a mázolóból lett másik diktátort, Hitlert. Tanácsosai a hiú, kitüntetéseivel csörgő, otromba Trebon, s a csvaros eszű, kegyetlen Knops, mintha Hitler minisztereinek ókori elődei lennének. Varro szenátor szerepe pedig azt a segítséget jelképezi, amelyet Hitler és rendszere kapott a német monopoltőkétől.
Mondanivalóját Feuchtwanger erőltetett aktualizálás, botcsinálta történelmi párhuzamok nélkül fejezi ki. A hamis Nero egyúttal kitűnő történelmi regény is, melynek alakjai a korabeli római birodalomban élnek, levegője és problematikája a Nero utáni idők levegője és problematikája. Feuchtwanger tökéletes anyagismerettel álmodta újra "A hamis Nero" korát.
a világtörténelem e nagy cslójának szellemes, rendkívül ötletes, fordulatos története Feuchtwanger régi és új olvasóinak egyaránt sok örömet fog szerezni.
Adatok
Cikkszám
413766
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!