Freud

Nincs raktáron
Freud
950 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Jean-Paul Sartre
Freud
antik (Magvető Kiadó), 1987
374 o., vászon kötés védőborítóval, újszerű állapotú
950.-
Részletek
"1958-ban John Huston amerikai filmrendező forgatókönyvet rendelt Jean-Paul Sartre-tól: a téma Freud, pontosabban - egy ízig-vérig hollywoodi hagyomány szerint - a felfedezés hőskora, az az eseményekben gazdag időszak, amelynek során Freud lemond a hipnózisról, és lépésről lépésre felfedezi a pszichoanalízist. Az alapötlet, a kalandor Freud története - nyilatkozta később Huston - tőlem való. Úgy akartam bemutatni ezt az epizódot, mint valami bűnügyi történetet. (...)
Sartre változtatásainak olykor olyan nagy a meggyőző erejük, hogy még az is kész elhinni, hogy cserbenhagyta a memóriája, akinek kisujjában van a freudi eposz, és a könyvespolchoz rohan, hogy utánanézzen a dolognak, mindaddig, míg rá nem eszmél, hogy voltaképpen nem is érdemes tudni, mi az igaz és mi nem, mivel az emlék és a fikció elválaszthatatlanul összefonódik egymással..."
Sartre két Freud-forgatókönyv szerzője. Az első teljes, a második nem. Ez utóbbi, noha imitt-amott tömörebb és drámaibb az elsőnél, nemcsak befejezetlenül maradt, hanem hiányos is: a szerző legendás nemtörődömsége miatt jó néhány oldal elkallódott a kéziratból.
A Freud közlésére csak az író halála után került sor. Először 1981-ben jelent meg egy nagyobb töredék a második változatból, az Obliques című folyóirat Sartre-különszámában, majd a két változat könyv alakban is napvilágot látott 1984-ben.
Fordításunk az első változat alapján készült.
Adatok
Cikkszám
424422
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!