Mentont ajánlanám

Nincs raktáron
Mentont ajánlanám
Rab Gusztáv
Mentont ajánlanám
Agave, 2007
264 o., kemény kötés védőborítóval
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
Balázs Ákos aranyifjú a szerencse kegyeltje. A két világháború közötti Budapesten él, és mindig eléri, amit akar. A negyvenes évei elején jár, jól berendezett életét semmittevéssel tölti, délutánonként kártyázik a klubban, és kevéssé megterhelő szerelmi viszonyokat folytat hölgyekkel, akiket kevésbé szeret, mint amennyire őt szeretik. Egy nap azonban kézhez kap egy olvashatatlan aláírással ellátott levelet, és ezzel megszakad az idő egyhangú folyása. A levél légyottra invitálja őt egy cannes-i villába, vasárnap este 9 órára. Egy ismeretlen talányos meghívója több ezer kilométer távolságból. Ákos zaklatottságát felváltja a nyugtalanság, amelynek mélyéről rég eltemetett emlékek törnek elő. Tizenöt évvel azelőtt élete asszonyába volt szerelmes.

Ezt az asszonyt Teréznek hívták. Ákos felidézi, ahogy először találkozott vele a budapesti Ritz szállóban, vele és jóval idősebb férjével, titkáruk kíséretében. A viharos szerelmi történet több európai fővárost érintve bonyolódott Bécstől kezdve, Párizson keresztül, egészen Beaulieu-ig, ahol drámai véget ért. Itt akadt ugyanis nyomukra a férj, akinek sikerült meggyőznie Ákost az ifjúkori szenvedély labilis mivoltáról.

A fiatalember ezután elhagyta a nőt, majd házasságok és válások váltották egymást az életében, miközben az évek egyre csak múltak. Balázs Ákos elfogadja a titokzatos meghívást - melynek szerzője nem más, mint az immár jócskán megöregedett férj -, és beszélgetésük során kimondatik a keserű igazság: Ákos csak az esztétikum törvényeit követve képes élni az életét, márpedig az esztéta Kierkegaard szerint olyan ember, aki a felszínen mozogva képtelen felfogni az érzelmek mélyebb értelmét. Az egyetlen nő, akit igazán és őszintén szeretni tudott volna, Teréz volt. Rab Gusztáv regénye méltó párja Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művének, és talán ez is magyarázat lehet arra, miért van jelen többek közt az olasz könyvespolcokon lassan 70 éve.
Adatok
Cikkszám
440861
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!