Széchenyi Zsigmond - Csui!...Afrikai vadásznapló 1928 október-1929 április

Nincs raktáron
Széchenyi Zsigmond - Csui!...Afrikai vadásznapló 1928 október-1929 április
800 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek
Széchenyi Zsigmond pályája azt mutatja, hogyan magasodik egy szenvedély hivatássá, mondanivalóvá, könyvek kimeríthetetlen forrásává. Ő maga írja ezt meg nemrég, Ahogy elkezdődött című "vadász-emlékiratában", felidézve a gyerekkor első puskáját, az első zsákmányt, a régi fürdőházban berendezett madár-múzeumot, majd a vadászszenvedély növekedését, a mind rangosabb és rangosabb zsákmányt, az első őzet, az első szarvasbikát... A többiről már beszámolt régebbi, de ma is eleven és izgalmas könyveiben: távoli földrészek vadjairól és vadászatairól hozott híreket, beszámolókat haza.
A puszta vadászszenvedély is érdekes útikönyveket szülhet; Széchenyi azonban többet akar adni ennél: írói eszközökkel életszerűen megjeleníteni azt, ami vele történt, odavinni bennünket a biztos kezű leírás, az árnyalt stílus segítségével, ahol ő járt, mintegy szemlélőjévé tenni a vadászat sikerének és kudarcának, nehézségeinek és izgalmának; de közben arról sem feledkezik meg, hogy a világ nemcsak vadászból és elejtendő vadból áll, hanem különféle emberekből, tájakból, a történelem változásaiból is; és főként nem feledkezik meg arról, hogy a vadászat elveszti nemességét, puszta öléssé válik az íratlan vadászetika, a kellő áhítat és a természet lelkes, már-már tudósi szeretete, ismerete nélkül.
A Csui!... volt Széchenyi Zsigmond első könyve. Színhelye ennek is Afrika, az az Afrika, amely idestova már a múlté; történelmi helyzete azóta óriásit változott és egyre változik, vadjai mindinkább a védett területekre szorulnak. A Csui!... még bepillantást nyújt az ősi állapotokba, az elefántvadászat megpróbáltatásaiba, sorai közül még kihallatszik a bivalycsorda dübörgése, az oroszlán éjszakai ordítása. Afrika ugyan megváltozott, de az a kép, amit a könyv nyújt, ma is eleven, s a vadászkalandok izgalmát és szívdobogását nem fojtotta el az idő.
Adatok
szerző
Széchenyi Zsigmond
cím
Csui!...
alcím
Afrikai vadásznapló 1928 október-1929 április
kiadó
Szépirodalmi Könyvkiadó
kiadási év
1982
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
334
kötés
kemény kötés védőborítóval
ISBN
9631521842
Cikkszám
445180
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!