Az ultitól a bridzsig - Szórakoztató kártyajátékok

Nincs raktáron
Az ultitól a bridzsig - Szórakoztató kártyajátékok
Dr. Widder Lajos szerk.
Az ultitól a bridzsig - Szórakoztató kártyajátékok
antik (Sport Lap- és Könyvkiadó), 1957
191 o., puha kötés
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
A kártyázás kellemes szórakozás, időtöltés, unaloműzés. Hosszú téli estéken, nyári szabadságon, pihenőnapokon nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok számára is kedélyes mulatság. Ezt a könyvet csak azok számára írtuk, akik a kártyázásban szórakozást keresnek. A kártyázás szórakoztató jellegére legjobban a versenybridzs-játék utal, amelyet nem is szokás pénzben játszani. Valóságos elmesport, mint a sakk.
Háromféle kártya van: magyar, francia és tarokk kártya. A magyar kártya színei: piros, tök, zöld és makk; a francia kártya színei: pikk (fekete lándzsavég), kör (piros szív), káró (piros négyszög), treff (fekete lóhere). A magyar kártya 32 lapból áll, minden színben van ász, király, felső, alsó, tízes, kilences, nyolcas, hetes. A francia kártya 52 lap, minden színben 13 kártya van éspedig a számozottak 1-től 10-ig, ezek közül az egyesnek a neve ász, továbbá király, dáma és bubi. A römihez használt csomagban van egy vagy több dzsóker nevű figura is. A harmadik kártyafajta a tarokk kártya, amely lényegében francia kártya 22 tarokknak nevezett lappal kiegészítve.
Sok játékban lesz szó aduról. Az adu kiváltsága abban áll, hogy a legkisebb adu is erősebb, mint a többi szín bármely lapja. Vannak játékok, amelyekben minél több ütésre törekszünk, vannak olyanok, amelyekben bizonyos figurák hazavitele fontos, mert különböző értékük van, végül vannak játékok, amelyek különböző kombinációk gyűjtésére irányulnak.
A kártyajátékoknak vannak írott és íratlan szabályai. Az írott szabályok valamely játék előírásait tartalmazzák. Ezek játékonként különbözőek. Az írott szabályok között vannak megtorló jellegűek is. Az íratlan szabályok a játék tisztaságára vonatkoznak. Minden játék első szabálya az, hogy tisztességesen kell játszani, a szabályokat be kell tartani, a többi játékost arcjátékkal, szóval félrevezetni nem szabad. Nem szabad jogosulatlan előnyökre törekedni. Ezek az elvek minden játékra egyformán érvényesek. Irányadó elvnek fogadjuk el azt, hogy a kártyajátékban nem győzelemre, hanem szórakozásra törekszünk, és éppen ezért a játéknak mindig a szórakozásra jellemző jó hangulatban kell folynia.
Minden játékot úgy játsszunk, hogy ez a szórakozás számunkra pihenést, felüdülést és ne izgalmat jelentsen.
Kedves olvasóink! Jó mulatást!
Adatok
szerző
Dr. Widder Lajos szerk.
cím
Az ultitól a bridzsig - Szórakoztató kártyajátékok
kiadó
Sport Lap- és Könyvkiadó
kiadási év
1957
oldalszám
191
kötés
puha kötés
Cikkszám
468938
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!