Az elhagyott idő - 33 év a moldvai csángók között

-10%
Nincs raktáron
Az elhagyott idő - 33 év a moldvai csángók között
6 400 Ft
5 760 Ft
Kezdete: 2019.05.13   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 115 Ft
Csoma Gergely:
Az elhagyott idő - 33 év a moldvai csángók között
Székelykő Könyvkiadó, 2009
218 o., kemény kötés
Részletek
1977 nyarán jutottam ki először Moldvába, nem ismertem ott senkit, ám harminc napos gyalogos utazásom megváltoztatta életemet.
Két évvel később találkoztam dr. Domokos Pál Péter csángókutatóval és résztvevője lettem gyarapodó előadásainak.
Hat évnyi élményekkel teli moldvai fényképezés után 1983 nyarán ismerkedtem meg Barabás Zsolttal, majd később barátjával, Ádám Gyulával. A két kezdő felcsíki fényképész érdeklődő volt, nem ismerték még Moldvát, a segítségemet kérték. Nyersanyagokat, később - ösztöndíjam elnyerése után - fotósfelszereléseket kaptak tőlem, helyismeretet és Moldva élményét.
A változások után dr. Robin Baker angol történészt, majd Tanizaki Seiko és Ueda Sayaka magyarszakos japán egyetemistákat vittem magammal, azért, hogy megismerhessék a moldvai csángó-magyarok változatos nyelvjárását és életkörülményeit.
Kevésnek érezvén a fényképezést, néprajzi gyűjtést és a róluk szóló híradást segíteni szerettem volna. Magyarországi csángó gyerektáborok vezetőjeként, majd Pusztina, Magyarfalu Szent István szobrának megfaragójaként dolgoztam társadalmi munkában. Klézsén Petrás Incze János emlékoszlopot, majd Álmos fejedelem mellszobrát készítettem el. Magyarfalu első magyartanáraként 2002-2003-as tanévben újraindítottam tanítványaimmal együtt az ötven éve szünetelő magyar nyelvtanítást. Nem tudtam megállítani a moldvai magyarság rohamos beolvadását, ám hatással voltam egyesek életére. A csángókat őrlő idő és a változások tanúja lettem 33 éve.
Ez a könyv az én Moldva-élményemről szól. A kíváncsiságomról és nem szűnő megrendültségemről.

(Csoma Gergely)
Adatok
Cikkszám
490104
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!