Gundel Károly - Kis magyar szakácskönyv

Nincs raktáron
Gundel Károly - Kis magyar szakácskönyv
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9631319156
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 11 Ft
Részletek

A szerző neve ma is jól ismert az egész világon, a hazánkba látogató turisták nagy része biztosan felkeresi az 1910-ben alapított hírneves vendéglőt, a Gundelt. Könyvünk a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb nyelven megjelent receptgyűjteménye, első kiadása óta több mint negyven kiadást ért meg. A receptgyűjteményt a szerző fiai átdolgozták, modernizálták. A kis könyv előszava összefoglalja mindazt, amit e népszerű receptgyűjteményről tudni érdemes; második része Gundel Károly (1883-1956) élettörténetét tartalmazza; a harmadik fejezetben az olvasó Gundel Károly szellemes, jóízű írásaiból talál válogatást, míg a negyedik fejezet könnyen követhető tanácsokat ad a magyaros ízek megteremtéséhez. Ezután következnek az ételleírások, amelyeket számos színes ételfotó illusztrál.

Adatok
szerző
Gundel Károly
cím
Kis magyar szakácskönyv
kiadó
Corvina Kiadó
kiadási év
1984
oldalszám
126
kötés
kemény kötés
megjegyzés
Színes fotókkal illusztrálva.
Cikkszám
496115
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
A kiadó előszava 3
Gundel Károly életrajza 5
Részletek Gundel Károly írásaiból 8
A magyaros konyha alapvető mesterfogásai 13
Levesfélék 16
Gulyásleves 16
Hamis gulyásleves 16
Bográcsgulyás 17
A bográcsgulyás változatai 17
Alföldi és szegedi gulyás 17
Szerb gulyás 17
Babgulyás 17
Birka- (ürü-) gulyás 18
Csángó gulyás 18
Kolozsvári gulyás 18
Betyár gulyás 18
Likócsi sertésgulyás 18
Halászlé 18
A halászlé változatai 19
Szegedi halászlé 19
Korhely halászlé 19
Kalocsai halászlé (gyúrt levestésztával) 19
Paksi halászlé 19
Palócleves 19
Jókai-bableves 20
Pethes-leves (húsleves készítése) 21
Ujházi-leves 21
Zöldbableves magyarosan 22
Erőleves tokajival 23
Kaszáslé 24
Csipetke (levesbetét) 24
Hideg előételek 27
Kocsonyázott halászlé 27
Tihanyi süllőszelet (majonézmártás) (franciasaláta) 27
Hallal töltött paradicsom 29
Szegedi halsaláta 29
Liget-saláta 30
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra (remoulade-mártás) 31
Töltött uborka (gombapép készítése) 31
Malac- (sertés-) kocsonya 32
Libamáj zsírjában 33
Meleg előételek 34
Rácponty 34
Libamájjal töltött pisztráng 37
Süllőszelet magyarosan 37
Süllőszelet parasztosan 38
Fogas vagy süllő rákpörkölttel (hollandi mártás) 38
Fogas (süllő) Gundel módra (Mornay-mártás) (pommes duchesse) 39
Kecsege Kárpáti módra (kapros rákraguval) 40
Káposztás harcsa 40
Rákpörkölt (rákvaj készítése) 41
Rákrétes 42
Santelli-rántotta 42
Bevert tojás Hadik módra 43
Bevert tojás bakonyi módra 44
Hortobágyi palacsinta 47
Makaróni magyarosan 47
Húsételek 48
Pörköltek 48
Pacalpörkölt 49
Pusztapörkölt 49
Csirke-, bárány- vagy borjúpaprikás 49
Debreceni tokány 50
Borsos tokány 50
Gundel-tokány 51
Herány tokány 52
Hét vezér tokány 52
Csikós tokány 53
Székelygulyás 53
Töltött káposzta 54
Kolozsvári töltött káposzta 57
Hargitai sertésborda 57
Erdélyi rakott káposzta 58
Káposztás ürü 59
Töltött paprika (paradicsommártás) 59
Pörkölt rostélyos 60
Hortobágyi rostélyos (daragaluska készítése) 61
Lecsós rostélyos 61
Szegedi rostélyos 61
Szerb rostélyos 61
Csikós rostélyos 61
Serpenyős rostélyos 62
Debreceni rostélyos 62
Kaszinó rostélyos 62
Csáky-rostélyos (vajas galuska készítése) 62
Eszterházy-rostélyos 63
Bélszínszelet Budapest módra 64
Feszty-bifsztek 65
Borjútekercs sonkával (besamelmártás) 65
Borjúérmék magyarosan 66
Pittsburghi borjúborda (libamájpüré készítése) 67
Borjúborda Gundel módra 68
Borjúszelet magyaróvári módra 68
Sertésborda magyaros elkészítése 69
Tordai lacipecsenye 69
Fatányéros 70
Savanyú malacaprólék 70
Tárkonyos bárány 71
Ürüborda udvarhelyi módra 71
Erdélyi töltött csirke 72
Gesztenyés, libamájas pulyka 75
Rizses libaaprólék 76
Serpenyős liba 77
Őz- vagy nyúlszeletek Kedvessy módra 77
Kelkáposztás fogoly vagy fácán 78
Töltött fácán Széchenyi módra 79
Vadsertés ínyenc módra 80
Körítések, saláták és mártások 81
Savanyúkáposzta-főzelék 81
Fejeskáposzta-főzelék (Lucskos káposzta) 82
Párolt káposzta 82
Tökfőzelék 85
Zöldbabfőzelék 86
Szemesbab-főzelék 86
Kapros zöldborsófőzelék 87
Lecsó 88
Lencsepüré szárnyasmájjal 88
Batthyány-rizs 89
Spárga magyarosan 89
Serpenyős (paprikás) burgonya 90
Alföldi burgonya 90
Tejszínes kukorica 91
Tarhonya 92
Galuska 92
Kapros túrós gombóc 95
Alma Bayard módra 95
Zöldpaprika-saláta 95
Mustáros sült paprika 96
Kovászos uborka 96
Forrázott saláta 97
Gellért-saláta 97
Gundel-saláta 98
Károlyi-saláta 99
Hideg paprikasaláta 99
Csiki mártás 100
Utóételek 101
Túrós csusza 101
Túrós gombóc 102
Szilvás gombóc 105
Lekváros derelye 105
Sonkás kocka 106
Egyszerű palacsinták 107
Citromos palacsinta 108
Ízes palacsinta 108
Kávés palacsinta 108
Kakaós palacsinta 108
Gundel-palacsinta (csokoládémártás) 108
Lángoló túrós palacsinta 109
Káposztás palacsinta 110
Rakott palacsinta 110
Szentgyörgyi palacsinta 111
Csúsztatott palacsinta (puncsmártás) 112
Rétestészta 113
Gyümölcsös rétesek 114
Diós rétes 114
Mandulás rétes 114
Káposztás rétes 114
Mákos rétes 114
Csokoládés rétes 115
Túrós rétes 115
Vargabéles 115
Szilvás lepény 116
Rákóczi túrós lepény 116
Somlói galuska 117
Rigó Jancsi 118
Parfé Gellért módra 119
Töltött dinnye 120
Pálinkás barackíz 121
Körözött juhtúró 121
Utószó 122