Nagy Magyarország 2011. december

Nincs raktáron
Nagy Magyarország 2011. december
Nagy Magyarország 2011. december
III. évfolyam 4. szám
90 oldal, puha kötés
Részletek

Hunyadi János és kora ugyanúgy szőnyeg alá söpört fejezete a magyar történelemnek, mint némely 19-20. századi esemény. Ez azért is érthetetlen, mert Hunyadi személyéhez ideológiai viták sem köthetők. Történelmünk egyik legnagyobb hadvezér-politikusa volt, aki olyan karriert épített fel, amely több, mint figyelemfelkeltő. Akkoriban sem volt megszokott ugyanis, hogy apródból az európai nagyhatalomnak számító Magyar Királyság vezetőjévé váljon valaki. Nem megosztásra törekedett, hanem a belső és külső hatalmi tényezők egyesítésére – a nagy cél: a törökellenes küzdelem érdekében. Hadászati stratégiája hadvezetőként is méltóvá teszi az elismerésre. Nem volt legyőzhetetlen, nem jött be minden számítása, de mindig fel tudott állni, hogy a döntő jelentőségűnek bizonyult nándorfehérvári – számára sajnos végső – csatában világhírnévre tegyen szert. Céltudatossága megteremtette a lehetőséget fia, Mátyás királlyá választására, a magyar reneszánsz virágzására.

A legjelentősebb történelmi hősök alakja – a hozzájuk kapcsolódó tényekkel és legendákkal együtt – mindenhol a nemzeti kultúra szerves részét képezik, és kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. Nem úgy nálunk. Gondoljunk csak bele, például Hunyadi Mátyásnak Kolozsváron vagy Visegrádon van nagyobb kultusza? Az iskolapadból kikerülve egy átlagos magyar legfeljebb napjaink antihőseivel találkozhat rendszeresen. Sokan azt sem értik, egyáltalán mi értelme régmúltba vesző dolgokkal törődni, az elmúlt 70 év deheroizálási gyakorlata magához a történelemhez társított egyfajta negatív felhangot.

Hunyadi János egy elfeledett példakép. Pályafutásának tanulsága, hogy ha van összefogás, van erős akarat, amely egy irányba tudja terelni a nemzetet, akkor bámulatos eredményeket tud elérni az ország a legnagyobb nehézségek ellenére is.

Számunk vendégszerkesztője Cseh Valentin.
Tartalom

* „Századunk háborúinak rettegett villáma”
Fedeles Tamás
* A hosszú hadjárat és a várnai csata
Cseh Valentin
* A rigómezei hadjárat
Pálosfalvi Tamás
* A kormányzó
Pálosfalvi Tamás
* Egy szokatlan külpolitikai manőver – Hunyadi és az itáliai államok
Teke Zsuzsa
* Hadviselés a Hunyadiak korában
Veszprémy László
* Pillanatképek – Aracs
Csalavári László
* Nándorfehérvár 1456
Cseh Valentin
* „Hunyadnak karjai” – Hunyadi János hadjáratai földrajzi szempontból
Nagy Miklós Mihály
* Nem kell mindentől félni, ami a nemzeti identitás erősödését segíti – interjú Bán Jánossal
Szakács Árpád
* A Hunyadi család eredete
Lupescu Radu, Bán János
* Az ősi magyar hitvilág mitikus madara
M. Lezsák Gabriella
* Megúszta Hitler szlovák belügyminisztere
Szakács Árpád
* Az én kedvenc történelmi hősöm
György Attila

Adatok
Cikkszám
497069
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!