Jerzy Kukuczka - Függőleges világom - A tizennégy nyolcezres meghódítása

Nincs raktáron
Jerzy Kukuczka - Függőleges világom - A tizennégy nyolcezres meghódítása
ISBN
963-212-564-9
Részletek

Jerzy Kukucka olyan farkasétvágyat érzett a világ legmagasabb hegyei iránt, hogy mindössze nyolc év leforgása alatt sikerült meghódítania a Föld mind a tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát. Teljesítményét még kiemelkedőbbé teszi az a mód, ahogyan ezeket a hegyeket megmászta, valamint azok a nehézségek, melyeket az expedíciók megszervezésének érdekében le kellett küzdenie.
Első nyolcezresétől, a Lhotécól eltekintve, az összes többi csúcsra vagy új útvonalon jutott fel, vagy pedig télen - elsőként - hódította meg a hegyet; a Cso Oju esetében mindkettő igaz. Ezért aztán a Lhoce akkor még megmászatlan déli fala lett Kukuczka számára az a kihívás, mely megkérdőjelezhetetlenné tette volna eredményeinek hosszú láncolatát. Először 1985-ben tett kísérletet a csúcs meghódítására, ezen az új útvonalon. 1989-ben azonban - tíz évvel azután, hogy a normál útvonalon, az Északnyugati-falon megmászta a hegyet - életét vesztette, amikor lezuhant a magasból a Déli Falról. Halálával véget ért Lengyelország és a világ egyik legerősebb, leginnovatívabb és legmegnyerőbb hegymászó egyéniségének életútja. De mielőtt a Lhcéra indult volna, Jerzy Kukuczka megírta emlékiratait.
A Függőleges világom egy csendes sziléziai családos ember története, aki ugyanakkor céltudatos tervkovács is volt, és aki tojástáncot járt a lengyelországi, pakisztáni és nepáli bürokrácia útvesztőiben, aki gyárkéményeket festett, miközben a Lhocéról álmodozott, és akinek az esetek túlnyomó többségében zsonglőrködnie kellett a szűkös valutakerettel, a szegényes élelmiszerkészlettel és a gyengye minőségű felszereléssel, csak azért, hogy elérje mindössze azt a kiinduló pontot, melyet nyugati hegymászók magától értetődőnek tekintettek.
Kukucza csak lassan alkalmazkodott a tengerszint feletti nagy magasságokhoz, de akklimatizálódása után félelmetes állóképességgel és energiával rendelkezett. Ahol lehetett, jobban kedvelte az alpesi stílusú hegymászást, csupán egyetlen társsal. Legjelentősebb eredményei közé tartozik a Makalu csúcsának szóló megmászása, új útvonalon; az első átkelés a Broad Peak északi és középső csúcsán; két, egymástól mintegy 300 kilométer távolságra lévő nyolcezer méteres hegycsúcs megmászása télen, csekély huszonöt nap leforgása alatt; valamint egy új útvonal bejárása a K2 déli falának középső részén, hétfős csapatban.
Jerry Kukuczka elbeszélése betekintést enged az olvasó számára a fényes eredménysor mögötti világba. Megismerhetünk egy túlzottan szerény embert, aki kényes volt jó hírnevére, akit kijózanított barátainak elvesztése, aki jó humorral volt képes a nemzetközi hegymászó cirkusz komédiázásait szemlélni, és aki azért mászott hegyet, mert a függőleges világ iránti szenvedélye éppen annyira volt mindent elsöprő, mint amennyire fertőző is.

Adatok
szerző
Jerzy Kukuczka
cím
Függőleges világom
alcím
A tizennégy nyolcezres meghódítása
kiadó
Corbis Könyvkiadó
kiadási év
2003
oldalszám
253
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Néhány színes fotóval illusztrálva.
Cikkszám
512534
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
A szerző előszava 9
A világ legmagasabb hegycsúcsától kicsit jobbra 12
Az Everest lengyel módra 33
A műanyag katicabogár 47
Az ellopott hegy 68
Hegy hitelbe 83
Az elgázolt kígyó 100
8167 méternyi hó és köd 115
Törött létrafokok 133
Nanga sosem bocsájt meg 146
Hátizsák a lejtőn 163
Örök nyugodalom 170
Tégy a kedved szerint 183
Ez az! 208
Hideg pokol 222
Tizennégyszer nyolc 231
Krzysztof Wieliczki utószava 244
Névmutató 250