Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ünnepi étel

Nincs raktáron
Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ünnepi étel
750 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

Ó, a várva várt ünnepek... minden évben újra- és újraéljük a készülődés bizsergető izgalmát, az ajándékozás gyönyörűségeit, a titkolózás, a várakozás szelíd boldogságát és az együttlét örömeit. Az ünnepek - akár a kalendárium szerint valók, akár magunk választotta jeles napok - megkülönböztetik a magukat a többi naptól és előbb-utóbb kiderül róluk, milyen fontosak voltak vagy lehettek volna.
Ebben a könyvben a receptek ahhoz a három nagy ünnephez kapcsolódnak - karácsony, újév, húsvét - amelyet évről évre, világszerte sok millió ember megtart, amelynek őrzi hagyományait és némileg a maga képére igazítva, továbbad a következő nemzedéknek. És a hagyományoknak csodálatos erejük van: karácsony este talán az is halat eszik, aki nem böjtöl; a szerencsére áhítozva az is babot, lencsét főz újévre, aki nem babonás... Etnikai és kulturális hovatartozástól függően igencsak eltérőek étkezési szokásaink - az angolszász népeknél a karácsony elképzelhetetlen pulykasült nélkül, az északi népek viszont hízott libát, kappant sütnek; húsvétra az olaszok, franciák báránypecsenyét tesznek az asztalra, erre mifelénk meg inkább főtt sonkát és kemény tojást... éppen ez a sokféleség jó benne, hiszen saját szokásainkat tisztelettudóan megtartva, ugyanakkor a másokéiból "merítve" még különlegesebbé, érdekesebbé varázsolhatjuk az ünnepi asztalt.

Adatok
szerző
Lajos Mari - Hemző Károly
cím
99 ünnepi étel
kiadó
Corvina Kiadó
kiadási év
1990
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
64
kötés
kemény kötés
ISBN
963-13-3368-X
Cikkszám
512610
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Karácsony 5
Előételek 5
Avocado-rák koktél 5
Ráksaláta - spárgával, gombával 5
Kagyló-tintahal koktél 6
Tonhalhab 6
Halsaláta - tőkehalmájjal 6
Halkocsonya 7
Levesek 8
Mazsolás borleves 8
Aszlatszilva-leves 8
Pulykaleves 8
Halételek 8
Rántott hal dióbundával 8
Dorozsmai molnárponty 9
Tésztában sütött tonhal - görög recept 11
Csuka egészben, tejfölös tormamártással 11
Pisztrángfilé borókával 11
Szárnyasok 12
Gesztenyével töltött pulyka 12
Göngyölt pulykamell 12
Angolos kacsamell pezsgőmártásban 14
Ananászos kacsasült 15
Citromos-gombás vagdalt libamell 15
Almás-szilvás töltött liba - svéd specialiás 15
Májas-diós töltött csirke 16
Spárgás csirkemell 17
Sárgabarackos csirkemell - kínai recept 17
Köretek 18
Ananászos párolt savanyú káposzta - bécsi specialitás 18
Burgonyarózsák hercegnő módra "Pommes duchesse" - francia finomság 18
Brokkolirózsák (burgonyával) 18
Póré-sárgarépa köteg 18
Édességek 19
Karácsonyi fatörzs "Bouche Noël" - francia recept 19
Karácsonyi mandulás mézeskockák 19
Diós-mákos bejgli 20
Milánói karácsonyi kalács - "Panettone" 22
Pasziánsz - karácsonyfadísz 22
Gesztenyeparfé 22
Gyümölcssaláta narancskehelyben 23
Narancssaláta vaníliafagylalttal 23
Szilveszter, újév 25
Előételek, saláták, köretek 25
Babsaláta - egy kicsit másképpen 25
Svéd gombasaláta 25
Mustáros lencsesaláta 25
Sajtos körtefalatkák 26
Karfiol-datolya-banánsaláta 26
Pezsgős párolt savanyú káposzta 26
Tormás babpüré - szlovén recept 27
Borral párolt, narancsos sárgarépa 27
Pezsgős rizottó 27
Formára igazított, fűszeres-hagymás burgonya 28
Levesek (korhely-, ill. savanyú levesek) 28
Káposztás bableves 28
Tárkonyos-savanyú malacaprólék-leves - erdélyi recept 29
Húsos vöröskáposzta-leves 29
Lencsekrémleves vadhússal 30
Húsételek 30
Töltött káposzta 30
Sertéskocsonya 32
Kolbászos egybesült karaj (csabai) 32
Ropogós malacsült 33
Francia borjúsült - gesztenyével és kelbimbóval 34
Gyömbéres-sárgarépás borjútekercs 35
Bélszínszeletek Rossini-módra "Tournedos á la Rossini" 35
Provence-i bélszínszeletek 36
Italok, sóssütemények, borkocsonyák 36
Krampampuli 36
"Sangria" - spanyol koktélféleség 36
Sonkás kifliváltozatok 37
Leveles tepertős pogácsa 39
Juhtúrós pogácsaváltozatok 39
Rokfortos csiga 39
Sajtos fánkkoszorú 40
Széllelbélelt fészek - "Vol-au-vent" 40
Borkorcsolyák 41
Húsvét 43
Vendégvárók, saláták, köretek 43
Húsvéti sonka- és tojásfőzés 43
Rozskenyérben sült sonka 43
Sonka a sonkában 43
Tojással sült foszlós húsvéti kalács (sonkához) 44
Genovai húsvéti pite (spenóttal, tojással, túróval) 44
Sonkás-olívás-sajtos bukta és tekercs 46
Töltött tojás-variációk 46
Mimóza tojássaláta 47
Böjtös tojásfasírt 48
Gyönyörűséges orosz hússaláta tojással 48
Majonézes kukorica-zöldborsósaláta 48
Húsvéti vegyes saláta 50
Színes kupolák - zöldborsóból, sárgarépából 50
Sárgarépa korona 50
Karfiol tejszínes spenótkrémmel 51
Kukoricakrokett 51
Húsételek 51
Töltött báránysült (májjal) 51
Töltött báránycomb 51
Citromos bárányborda görög módra 53
Bárányborda-koszorú 53
Báránygerinc pizzasütő módra 54
Westfáliai báránygerinc - aludttejes pácban 54
Részeges rozmaringos báránycomb 55
Tésztában sült báránycomb 55
Fokhagymás-paradicsomos báránycomb 56
Sütemények, desszertek 56
Dobos torta - azaz dobostorta 56
Rétes és változatai 57
Hattyú 58
Sült fagylalt - nagy attrakció 59
Őszibarackos alagút 59
Édességsüni 61
Emeletes puding 61
Diplomatapuding 61
Függelék 62
Néhány hasznos tudnivaló 62
Trükkök a tojásfőzéshez 62
Besamelmártás 62
Spanyol- vagy barnamártás (madeira mártáshoz) 63
Polenta (puliszka) 63
Vizes piskóta 63
Képviselőfánk tészta 63