M. Szabó Miklós - A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
M. Szabó Miklós - A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-326-366-2
RRP: 950 Ft 

Ez a beszállító által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.

online ár 760 Ft
A vásárlás után járó pontok: 8 Ft
Részletek
A nagy forrásbázisra – levéltári kutatásokra, magyar és idegen nyelvű kiadványokra, magánkézen levő eredeti hadműveleti naplókra – épülő monográfia a magyar hadtörténeti irodalomban elsőként vállalkozik arra, hogy képet alkosson a volt magyar légierő második világháborút megelőző és a háború alatti technikai, szervezeti s alkalmazási kérdéseiről.
A szerző a bevezetőben bemutatja a Trianont követően kialakult helyzetet, széles tömegekre is ható soviniszta propagandát, amely a valós sérelmeket felnagyítva – ezzel a feszítő politikai és társadalmi kérdéseket elfedve – eredményesen buzdított az elszakított területek visszaszerzéséért folytatott harcra. Ez természetesen hatott a légierő szellemének alakulására is.
Ezt követően kronologikus sorrendben ismerkedünk meg a magyar légierő történetének eseményeivel. A nagyobb súly itt is természetesen az 1938–1945 közötti időszakra esik, a szerző azonban bemutatja azt az erőfeszítést is, mellyel a hadseregvezetés már a húszas évek végétől igyekezett lerakni egy majdani ütőképes légierő alapjait.
A könyv jól szemlélteti a légierő fejlesztésével kapcsolatos elgondolásokat, azok folyamatos módosulását, és azt, hogy a tervek az anyagi-, tecnikai és személyi feltételek hiányában nem valósulhattak meg. A megfelelő színvonalú ipari háttér, valamint a szakemberek hiánya lehetetlenné tette a revansista törekvésektől fűtött, eltúlzott tervek végrehajtását. A vágyálmok eredményezte kaotikus állapotok uralkodtak a magyar légierőnél is, amikor sor került a délvidéki bevonulásra, majd a Szovjetunió elleni háborúra.
A szerző objektíven elemzi a magyar repülők légi harcait. Jó érzékkel nyúl az olyan, a közérdeklődés előterében álló eseményekhez, mint a bácskai ejtőernyős bevetés, a kassai bombázás, a kormányzóhelyettes repülőbalesete. Óvakodik attól, hogy túlzottan belebonyolódjék ezek tárgyalásába, ugyanakkor meggyőzően, a történelmi tényekhez ragaszkodva, a mendemondákkal és hamís mítoszokkal leszámolva mutatja be az eseményeket.
A szerző részletesen kitér a Magyarország ellen 1944 nyarán-őszén végrehajtott, a lakosság körében is nagy áldozatokkal járó amerikai-angol légitámadásokra, s az ellenük folyó magyar légvédelmi tevékenységre. Rámutat azokra a tényezőkre, amelyek a harcban részt vevő magyar vadászrepülők tetteit motíválták.
A könyvet fényképek,vázlatok és táblázatok szemléltetik.
Adatok
szerző
M. Szabó Miklós
cím
A Magyar Királyi Honvéd Légierő a második világháborúban
kiadó
Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó
kiadási év
1987
oldalszám
326
kötés
puha kötés
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Cikkszám
536526
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Az olvasóhoz 7
A történelmi előzmények 13
A szárnypróbálgatások időszaka (1939.szeptember - 1941. április) 33
Kassától a Dnyeperig 61
A végzet felé (1942.június-december) 107
A doni katasztrófától a nemzeti katasztrófáig (1943.január - 1944.március) 175
A végkifeljet (1944.március - 1945.május) 216
Jegyzetek 297