Fenyő Ervin szerk. - Gróf Széchenyi István intelmei Béla fiához

Nincs raktáron
Fenyő Ervin szerk. - Gróf Széchenyi István intelmei Béla fiához
Fenyő Ervin szerk.
Gróf Széchenyi István intelmei Béla fiához
antik (Magvető), 1985
368 o., kemény kötés
Részletek
Egy apa intelmei fiához, arról, hogy mivel tartozik ömnagának, családjának, nemzetének. Az apa, Széchenyi István, évek óta a döblingi elmegyógyintézet lakója, de már jó ideje feltisztult elmével, éberen figyel az ország sorsát érintő minden fejleményre, telve gondolatokkal, tettvággyal. Béla fia - akiben tervei legfőbb bizalmasát, kivitelezésükben egyenrang társát kívánná látni - jóindulatú, kellemes fiatalember, az arisztokrata társaság kedveltje, aki legbelsőbb hajlamai szerint élvezni szeretné az életet, nők körül forgolódni, vadászni Afrikában - de súlyosan nehezedik rá a családi múlt örökségének terhe, a "legnagyobb magyar" példája.
Megtesz minden tőle telhetőt, hogy a nagy példa szerint éljen, ami azonban - alkatát, képességeit és a megváltozott társadalmi körülményeket tekintve - megvalósíthatatlan. (Az idők már nem olyanok, hogy nyílt szerepet lehetne játszani, az ember alig-alig nyilváníthatja ki aggályait" - mentegetőzik egyik levelében.)
Apja a mindenáron való kötelességteljesítés felelősségének érzetében, a Feladattól hajtva mégis erre sarkallná; illúziókat tápláló szeretetéről, megértésre törekvéséről, nevelői tapintatáról éppúgy tanúságot téve, mint szinte kegyetlenül tárgyilagos emberlátásáról, s az észlelt jellembeli vagy akarati gyöngeségeket a végsőkig kiélező, ostorozó indulatosságáról. Mely gyöngeségek és "mulasztások" eredője valójában Széchenyi Béla egyénisége és kora volt, amely gyökeresen különbözött a Széchenyi Istvánétól.
A teljes egészében először ebben a köretben közzétett "Intelmek", illetve a levelek, feljegyzések és más dokumentumok kivételes szuggesztivitással világítják meg apa és fiú, rendkívüliség és átlagosság drámaivá feszülő viszonyát, s a kölcsönös jóakarat ellenére minden eszményekhez igazodó, normatív szándékú pedagógia eredményességének olykor megrendítő korlátozottságát.
Adatok
Cikkszám
537569
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!