Szécsi (Märcz) Ari - Ételtől lélekig

Nincs raktáron
Szécsi (Märcz) Ari - Ételtől lélekig
1 300 Ft
A vásárlás után járó pontok: 26 Ft
Részletek

Táplálkozási, ételkészítési és életvezetési tanácsok a kínai "Öt elem tan" alapján.
A kérdés szinte mindennapos: "Mit főzzek?"
Ám az sem mindegy:
- Kinek?
- Mikor?
- Hogyan?
A különféle ételek nemcsak tápanyagtartalmukban, hanem energetikai hatásaikban is eltérnek, emiatt ugyanaz az étel másképpen elkészítve másképpen hat az őt elfogyasztóra.
A könyvben megismerkedhetünk az energiák minőségével, a táplálékféleségek energetikai besorolásával. Megtudhatjuk, mely tünetek milyen energiák többletére vagy hiányára utalnak.
Végül gyakorlati példákon és recepteken keresztül megtanulhatjuk a fenti ismeretek alkalmazását a mindennapokban.
Mindezeket néhány gyakorlatias életmódtanács egészíti ki.

Adatok
szerző
Szécsi (Marcz) Ari
cím
Ételtől lélekig
alcím
Makrobiotika avagy az öt elem szerinti táplálkozás, ételkészítés elmélete és fortélyai
kiadó
Lunarimpex Kiadó
kiadási év
1999
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
188
kötés
puha kötés
ISBN
963-9219-00-2
megjegyzés
Fekete-fehér illusztrációkkal. A könyv melléklete 7 db kihajtható színes táblázat.
Cikkszám
542392
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Köszönetnyilvánítás 5
Bevezető 7
Gondolatok a makrobiotikáról 7
A férfiak és nők természetes tulajdonságai és feladatai 7
Az univerzumban működő energiák 17
Tiszta és nem tiszta energiák 17
Jin és jang energiák 19
Az öt elem, mint az életerő ötféle megnyilvánulási módja 29
Az elemek jellemzői, tulajdonságai 33
A földrajzi hely, a jin-jang energiák és az öt elem összefüggése 35
Az öt elem összefüggései 37
Faenergia 39
Tűzenergia 42
Földenergia 45
Fémenergia (légzési energia) 47
Vízenergia 51
A táplálékok tulajdonságai és a makrobiotikus főzés kulcsa 55
Bevezető a III. fejezethez 55
A táplálékok jin és jang ereje, azaz termikus (hő-) hatása (forrósító, melegítő, semleges, frissítő, hűtő hatás) 55
A forraló hatás 56
A melegítő hatás 57
A semleges hatás 58
A frissítő hatás 60
A hűtő hatás 60
A táplálékok ízhatásáról 61
Savanyú, savanykás íz 62
Keserű íz 63
Édes íz 63
Csípős íz 64
Sós íz 64
A makrobiotikus főzés kulcsa: az elemek sorrendje 65
Néhány szó az egyes alapanyagokról 66
A gabonák 66
A szakember szerepe a megfelelő étrend kialakításánál 77
A makrobiotikus főzés technikája 79
Főzzunk meg néhány ételt makrobiotikusan! Gyakorlati útmutató arra, hogy hogyan kell az elemek sorrendjét betartani a főzésnél 79
A táplálékok jin illetve jang erejének fokozása 91
Néhány szó a technikai eszközökről 92
Segíts magadon 93
Receptgyűjtemény 97
Mi helyett - mit használjunk? 124
Ajánlás az egészséges életmód kialakításához 125
Példanapirend 129
Gyógyfürdők, gyógyvizeink alkalmazási területe 149
Fűszerek és különféle ízesítők táblázata 151
Melyik ételt mivel fűszerezzem, ízesítsem? 156
Fej-, végtag-, törzskörzések 163
Derékfájásra ajánlott gyakorlatok 168
Gerinctorna gyakorlatok 171
Erőközpontok, energiavezetékek 173
A legkiválóbb adomány 181
Ajánlott irodalom 182
A legfontosabb forrásmunkák 185