A szecesszió vidéke - A vidék szecessziója

Nincs raktáron
A szecesszió vidéke - A vidék szecessziója
Kárpáti László, Kostyál László, Veres László szerk.
A szecesszió vidéke - A vidék szecessziója
Katalógus (magyar-német-angol)
A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége
Vándorkiállítása 2005-2008
antik (JNSZM-i Múzeumi Igazgatóság), 2005
283 o., puha kötés, jó állapotú
előjegyezhető
Részletek
Részlet a kiállításból
A megyeszékhelyek múzeumainak összefogásával megvalósult vándorkiállítás a vidéki múzeumok képző- és iparművészeti gyűjteményének szecessziós anyagából ad ízelítőt. A tizenkilenc megyei múzeumi szervezetnek ez az első saját szervezésű tárlata.

A Megyei Múzeumok Szövetsége ezzel a kiállítással nem a szecesszió teljességéről kíván képet adni, erővonalait meghatározni, vagy eddig ismeretlen részleteit megvilágítani. Gazdagságának egy olyan szeletét kívánja felvillantani, ami a magyar vidéki múzeumok gyűjteményeit jellemzi. A szecesszió tehát a kiállítás rendezése során vezérfonal, amelynek mentén az egyes kollekciókból válogattak. Az egyes múzeumok gyűjteményi felelősein, szakemberein múlt, hogy saját anyaguk e szegmensét milyen tárgyakkal kívánták reprezentálni. Ez természetesen mind a kiállított tárgyak funkcióját, mind pedig kvalitását tekintve sokszínűséghez vezetett.

A tárlaton közel 200 műtárgy látható, többek közt Róth Miksa, Sass (Bunner) Ferenc, Nagy Sándor, Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Gulácsy Lajos, Csók István, Koszta József és Lesznai Anna munkái. A festményeken kívül bútorok, vázák, ruhák, személyes használati tárgyak tekinthetők meg.

A szecesszió kivonulást jelent. Arra utal, hogy a 19-20. század fordulóján az akadémikus-eklektikus művészeti környezet és az esztétikai minőséget elsilányító gyáripar dominanciájával elégedetlen művészek egy része az általuk elutasított közegből való kivonulást választotta. A szecesszió képviselői az egyedi alkotásokat preferálták a gyáriparival szemben. A divattól független szépség forrásait keresték, amelynek kifejezéséhez keleti és népművészeti motívumokat is alkalmaztak.
Adatok
Cikkszám
559052
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!