Josef Klepesta - Antonín Rükl - Csillagképek atlasza

Nincs raktáron
Josef Klepesta - Antonín Rükl - Csillagképek atlasza
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 22 Ft
Részletek
Az asztronautika és űrrepülések korában nemcsak a csillagászok érdeklődnek a csillagok világa iránt, hanem a nagyközönség is. Ezt az igényt igyekszik kielégíteni ez a mű.

A könyv lényegében két részből áll. Első része népszerű bevezetés az asztronómiába, a második része, a térképanyag, hasznos kézikönyv szakemberek és amatőr csillagászok számára egyaránt.
A szerző először megismerteti az olvasót a csillagok észlelésének, megfigyelésének vizsgálati módszereivel és e módszerek alapját képező fizikai jelenségekkel. Röviden összefoglalja a különböző égitestek (halmazok, ködök, galaxisok, kettőscsillagok) legfontosabb ismérveit. Ezután tér rá a csillagképek tárgyalására. Ír elnevezésük történetéről, a legismertebb csillagtérképekről, katalógusokról.
Az amatőr csillagászoknak különösen hasznos segítséget nyújt a következő fejezet: milyen égitestek figyelhetők meg távcsővel, hogyan, hol és mikor találhatók és különböztethetők meg az egyes csillagképek.
A második részben az első térképek áttekintik a tavaszi, őszi, nyári, téli csillagképeket, valamint a Déli- és Északi-Sark csillagképeit. Ezután ábécé rendben következnek az egyes csillagképtérképek, mindegyik mellett egy-egy oldalas, rövid összefoglalással a legfontosabb tagokról és azok jellemzőiről (távolság, színképtípus, látszólagos és abszolút fényesség).
A szöveget néhány oldalas „kislexikon” egészíti ki, amely a könyvben előforduló legfontosabb definiciókat tartalmazza.
Adatok
szerző
Josef Klepesta - Antonín Rükl
cím
Csillagképek atlasza
kiadó
Gondolat Kiadó
kiadási év
1975
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
283
kötés
vászon kötés védőborítóval
ISBN
9632801407
Cikkszám
575768
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!