Söndörgő: Lost music of the Balkans CD

Nincs raktáron
Söndörgő: Lost music of the Balkans CD
Söndörgő
Lost music of the Balkans CD
szerzői kiadás, 2010
digipack, 53:15
3420.-
Részletek
A Söndörgő új felvétele meglepetést jelent azoknak, akik jól ismerik e fiatal – bár immár tizenöt éves! – együttes repertoárját. Akik az izgalmas, aszimmetrikus metrikát, rafinált ritmikát társítják joggal ehhez a zenei világhoz, azaz a szerb népzene legérdekesebb rétegét. Ezt a felvételt azonban nem a ritmus uralja – noha táncra serkent jó néhány szám – hanem a dallam és a hangszín. A dallam, amely fűszeres, egzotikus: kromatikus lépésekkel, motívumokkal telített. Kromatikus népzenei stílus… Van ilyen? Van. „Very rare in folkmusic” – írta Bartók a Harvard Egyetem felkérésére készülő előadássorozatának vázlatai között, 1942-43 fordulóján. Ő maga az arab népzene mellett a dalmáciai népzenében találkozott ezzel a stílussal, de ez utóbbit csak felvételekről, amerikai emigrációja idején ismerte meg.

A Söndörgő Együttes repertoárjának új fejezetét hallgatva meggyőződhetünk arról, hogy nem is annyira ritka a népzenében a kromatikus dallamrajz. E felvétel tanúsága szerint a szerb, cigány, sokác, macedon zenében is jelen van, magukban a dallamokban és díszítéseikben egyaránt. A zenei felfedezés izgalma mellett ez adja a válogatás keserédes alaphangulatát is. Összeszorul a szív és kitárul. Hol a borgőzős kocsmában, hol a csillagos, szabad ég alatt érezzük magunkat, különösen a sajátos, cigányos, füstös, rekedt, vagy éppen trombitahangként szárnyaló vokális darabokban. Mindehhez jó kontrasztot, át- és levezetést jelentenek a tamburás közzenék: szinte valószínűtlenül lebegő táncok és vonulások – távolról emlékeztetve Fellini ifjúkori megrázó filmjeinek körtáncban feloldódó, enigmatikus befejezéseire.

Ezt a felvételt érdemes egyben meghallgatni – nem számonként. Ennek története, üzenete, felépítése van. Becses dokumentuma egy fizikai értelemben is meglepően közeli népzenei világ boldog szigetének." - Prof. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora


Buzás Attila - tamburabőgő, ének
Eredics Benjámin - brácstambura, trombita
Eredics Salamon - harmonika, furulya, basszprímtambura
Eredics Áron - prímtambura, csellótambura, derbuka, tapan, ének
Eredics Dávid - prímtambura II., basszprímtambura, kaval, klarinét, szakszofon, ének

Közreműködnek:
Tompos Kátya - ének (3, 13)
Kovács Antal - ének (6, 9)
Versendi Kovács József - prímtambura (3, 5, 6, 8, 9, 12)

1. Tonči
2. Sinoč
3. Opa cupa
4. Posavsko a
5. Joka
6. Voje sasa
7. Posavsko b
8. Bušo kolo
9. Čororo
10. Posavsko c
11. Cele noci
12. Oj jesenske
13. Zajdi,zajdi
14. Igran čoček
15. Cigančica
Adatok
Cikkszám
581451
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!