Zsolnay Teréz, M. Zsolnay Margit, Sikota Győző - Zsolnay

Nincs raktáron
Zsolnay Teréz,  M. Zsolnay Margit, Sikota Győző - Zsolnay
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 22 Ft
Részletek

A múlt század ötvenes éveiben mindössze néhány munkást foglalkoztató, kezdetleges kis kerámiamanufaktúra alakult Pécsett. Tulajdonosa egy tekintélyes kereskedőcsalád lelkes, vállalkozó szellemű, ám kevéssé gyakorlatias fia, Zsolnay Ignác volt. Ez az üzem a magja a méltán világhírű Zsolnay-gyárnak.
A kezdeti korszak főhőse Zsolnay Ignác öccse, Vilmos: Kitartó munkával, állandó kísérletezéssel, művészi képességével és kitűnő kereskedelmi érzékével rövid idő alatt színvonalas gyárrá változtatta a kis üzemet. A nagy eredményekhez azonban családtagjainak önfeláldozó munkája is hozzájárult. A Zsolnay család élete szorosan összefonódott a gyárral.
Vilmos gyermekei és a házastársak, majd az unokák és dédunokák vállaltak részt az egyre újabb kísérletekben, a művészi tárgyak tervezésében, az üzem szervezésében és vezetésében. A Zsolnayak számára a kerámiagyártás nem egyszerű anyagi bázis volt; hivatást jelentett a szó legnemesebb értelmében. Ezt kívánta megörökíteni Teréz, Zsolnay Vilmos leánya. Elbeszélése nyomán megelevenedik a gyár története. Az izgalmas kísérletek, anyagi gondok és erkölcsi sikerek egymásutánja nemcsak a magyar művészi kerámia fejlődésének egyik lényeges fejezetét foglalja össze, hanem felvillantja a szereplők - a Zsolnay család tagjainak, üzletfeleinek, barátainak és a munkásoknak - jellemét, sorsát, és kibontakozik a XIX. század második felének jellegzetes polgári élet- és gondolkodásmódja is.
Zsolnay Teréz nem fejezhette be munkáját. A modern nagyüzem történetét leánya, Mattyasovszky Zsolnay Margit írása kelti életre. A gyár utolsó 25 évének fejlődéséről Sikota Győző ad rövid összefoglalást.
A regénynek is izgalmas gyártörténetet 43 fekete-fehér, 18 színes kép és számos rajz illusztrálja.

Adatok
szerző
Zsolnay Teréz, M. Zsolnay Margit, Sikota Győző
cím
Zsolnay
alcím
A gyár és a család története 1863-1948, A gyár története 1948-1973
kiadó
Corvina Könyvkiadó
kiadási év
1980
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
286
kötés
vászon kötés védőborítóval
ISBN
9631310051
megjegyzés
kicsit sérült védőborítóval
Cikkszám
587566
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!