Cey-Bert Róbert Gyula - Hunok és magyarok konyhája

Nincs raktáron
Cey-Bert Róbert Gyula - Hunok és magyarok konyhája
Részletek
A hun áldozati ételektől a honfoglalás kori magyar fejedelmi konyháig Ez a kultúrhistóriai idealizált receptgyűjtemény valójában a hun-magyar konyha bibliája. A hunok történetének ismerete nélkül nincs magyar őstörténet-kutatás, nincs magyar ősvalláskutatás és nincs magyar ételtörténet-kutatás sem. Az ősi magyar konyhát csak a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelíthetjük meg. A könyv a legújabb kutatások tükrében részletesen bemutatja az ősi hun-magyar konyha szimbolikáját és vallásfilozófiai tényezőit, amelyek meghatározták az áldozati ételek és az étkezési szokások értékrendjét. Ebből kiindulva a szerző olyan ételleírásokat állított össze, amelyek fölidézik az ősi lovaskultúrájú népek fejedelmi és ünnepi ételeit.
Adatok
szerző
Cey-Bert Róbert Gyula
cím
Hunok és magyarok konyhája
alcím
A hunok áldozati ételektől a honfoglalás kori magyar fejedelmi konyháig
kiadó
Mezőgazda Kiadó
kiadási év
2004
oldalszám
122
kötés
kemény kötés
ISBN
963-286-222-8
Cikkszám
605744
Kiegészítő termékek
-15%
Raktáron
: 1 db
4 800 Ft
4 080 Ft
-10%
Raktáron
: 1 db
2 800 Ft
2 520 Ft
-15%
Raktáron
: 1 db
3 800 Ft
3 230 Ft
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

Bevezetés

5

Az ókori vallások és áldozati ételek

5

Kelet és Nyugat

Szimbolika, kultúra, vallás, konyha

Isten, a szellemek és az áldozati étel

11

A szimbolikai nyelvezet módszertani modellje

13

Vallási, kulturális és étkezési értékek közös szimbolikai nyelvezete

14

A szimbolikai nyelv modelljének gyakorlati alkalmazása

16

Ősi kínai kultúra, ősi kínai konyha

16

Ősi japán kultúra, ősi japán konyha

20

Az áldozati ételek készítése: sütés és főzés

23

Hunok és magyarok

Szimbolika, kultúra, vallás, konyha

A hun-magyar őstörténet-kutatás kérdése

27

Nyelvi rokonság

27

Genetikai rokonság

28

Kulturális rokonság

28

A hun sárkány, a "Fehér (Napszínű) Fejedelem" és a sólyom jelentése

30

Hun-magyar rokonság: a magyar történelmi azonosságtudat sarkalatos pontja

32

A "Vezérlő csodaszarvas" legenda

34

A hun-magyar ősvallás

35

Isten, az Ég Ura

35

Bor Tengeri, a fény születésének isteni megnyilvánulása

36

Világfa

38

Az ősvallás világfája

38

A világfa, az ég és a föld kapcsolata

39

Jobb és bal szárny, a világosság és a sötétség körforgása

39

A kapcsolatteremtő táltos

45

A hun sziklarajzok üzenete

46

A táltos tevékenysége

47

A táltosüst és jelképrendszere

49

A vallásosság megnyilvánulása: ünnepek

51

Az ősi hun-magyar konyha fölidézése

A lovagkultúrájú hunok és magyarok étkezési kultúrája

55

A hun konyha valószínűsíthető ételei

57

A hun konyha örökösei

59

A magyar konyha valószínűsíthető ételei

60

Az ételek alkotórészei és harmonikus kiválasztásuk

60

A hun-magyar áldozati és fejedelmi konyhát fölidéző ételösszeállítások

64

Meditációs konyha, meditációs étkezés

65

A hun-magyar áldozati és fejedelmi konyha újonnan alkotott elnevezései

66

Az ételek összeállítása, ízvilága és az ételleírások értelmezése

67

A hun-magyar konyhában használatos fűszerek

68

Áldosok

69

Üstönyök

80

Halak

87

Karakányok

92

Töltelények és kötönyök

93

Sütények

95

Nyárádok

99

Füstölények

100

Körözöttek

102

Gyurányok, csücsürök, tarhonyák

103

Keverények

106

Mártás gyöketből

109

Köretek

109

Édességek: Mézelények

111

Kelény, szamsza, tündény

115

Fűszeres bor

117

Irodalom

118