Dr. Kalmár Zoltán - Dr. Makara György - Ehető és mérges gombáink

Nincs raktáron
Dr. Kalmár Zoltán - Dr. Makara György - Ehető és mérges gombáink
800 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

Az ország területének kb. 1/5 részét nem járja az eke. Ebből sok százezer hold - az erdőborította hegyek és füves legelők - bő gombatermő terület. E hatalmas területen évenként több millió kilogramm gomba terem ültetés, művelés nélkül. A természet ingyen ajándéka ez, hát miért ne használnánk fel! Sok millió forint haszna származik ebből a gombát gyűjtögető embereknek és népgazdaságunknak. Természetesen ahhoz, hogy ezt elérjük, sokkal többet kell tudnunk a gombákról, mint eddig. Különösen azért fontos a hozzáértés és tudás a gombák esetében, mert a gomba nemcsak étel és csemege, hanem lehet veszélyes méreg is. Gombáskönyvünk mindenkinek szól. Igyekeztünk úgy összeállítani, hogy abból előismeretek, nélkül is mindenki megtanulhasson annyit, amennyi a gyakorlatban a gombák felismeréséhez szükséges. Használhatja minden gombagyűjtő, a piacellenőr, a kiránduló, a diák, de sokat tanulhat belőle mindenki, aki szereti a természetet és nyitott szemmel akarja látni szépségét. A könyvben szó van valamennyi mérgező gombáról, az összes fontosabb ehető és gyakran található gombáról. A könnyebb tájékozódás kedvéért ismertetjük a jelentősebb nem mérgező, de élvezhetetlen gombákat is, amelyek tömegesen bújnak elő a földből, elég gyakran találkozunk velük, ezért a többi gombától meg kell különböztetnünk őket.
Aki jól akarja használni a könyvet, az először nézegesse végig a képeiket és azután ismerkedjék meg a fontosabb gombacsoportokkal. Ha az alapismeretek elsajátítása után egy-egy gombáról meg tudjuk állapítani, melyik csoportba tartozik, akkor már sokat tudunk. Vannak például olyan csoportok, amelyekben egyáltalán nincsenek mérgező gombák.

Adatok
szerző
Dr. Kalmár Zoltán - Dr. Makara György
cím
Ehető és mérges gombáink
kiadó
Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Könyvkiadó
kiadási év
1955
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
oldalszám
230
kötés
félvászon kötés
megjegyzés
kopottas borító, gerinc kicsit sérült
kiegészítő információk
Színes illusztrációkkal.
Cikkszám
653676
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Bevezetés 3
A gombák életmódja 7
A gombák felépítése 7
Gombaéletformák 10
A gombák létfeltételei 12
Hol találjuk a gombákat? 14
Gombatérkép 16
Gombanaptár 18
Gombagyűjtés és forgalombahozatal 20
A gombagyűjtés 20
Gombaárusítás 21
Az árusítás ellenőrzése 24
Gombakészítmények árusítása 26
Gombák felhasználása közétkeztetésben 27
A gomba üzleti értékesítése 27
Gombás ételek elkészítése 29
Tennivalók az elkészítés előtt 29
A gombák ízletessége 29
Mit készíthetünk a gombából? 31
A gombák tartósítása 34
Szárítás 34
Gombapor 38
Nedves előtartósítás 38
Gombakonzerv 40
Gombakivonat 40
A gombák összetétele és tápértéke 42
Mi van a gombában? 42
A gomba mint táplálék 44
A gombamérgek és mérgezések 46
A gombák méreganyagai 46
Gyilkosgalóca-mérgezés 47
Papsapkagomba-mérgezés 49
Susulyka-mérgezés 50
Világító tölcsérgomba- és döggomba-mérgezés 51
Gyomorpanaszokat okozó gombamérgezések 52
Gombásétel-mérgezés 53
Elsősegély 54
Védekezés a gombamérgezések ellen 54
Gombamérgezések bejelentése 56
Mesterséges gombatermeszetés 58
Csiperketermesztés 58
Más gombák termesztése 60
A gomba kukacosodása és a gombakártevők 63
Alaktan és rendszertan 66
A gombák csoportosítása 66
A gombacsaládok jellemzése 67
Eligazító jelek a lemezes kalapos gombák közt 69
Ismeretlen gomba csoportjának megállapítása 76
Kalapos gombák? 80
Nem kalapos gombák 92
Népies gombanevek 96
Ehető és mérges gombák (1-120 szám) 100
Névmutató 224
Magyar gombanevek 224
Latin gombanevek 229
A színes táblák jegyzéke 23