Dr. Mercz Árpád - A must és a bor egyszerű kezelése

Nincs raktáron
Dr. Mercz Árpád - A must és a bor egyszerű kezelése
ISBN
9632321162
Részletek

Tartalom

Előszó a harmadik kiadáshoz

5

Mire hol a felelet

6

A szőlő

10

A szőlő érése

10

A szőlőfürt összetétele, és borászati jelentősége

11

A szüret

15

Szüreti előkészületek

15

Bortartályok használatba vétele és ápolása

19

A fahordók

24

Műanyag tartályok

25

Az üvegballonok

25

Egy kistermelő felszerelésigénye

27

A termés betakarítása

27

A szüret ideje

29

A szőlő leszedése, szállítása

29

Borkészítés

31

Cefrekészítés és - kezelés

31

Asztali fehér borok készítése

34

Mustkészítés

34

A must tiszítása erjedés előtt

36

A must összetételének javítása

39

Erjesztés

46

Az erjesztés különleges esetei

53

Minőségi borok készítése

59

Bukéborok készítése

59

Egyéb minőségi borok készítése

61

Különleges minőségű borok készítése

61

Tokaji borkülönlegességek készítése

63

Siller- és vörös bork készítése

65

Vörösbor-készítés héjon erjesztéssel

66

Vörösbor-készítés melegítéssel

71

Kombinált eljárás

72

Siller - és rozéborok készítése

73

A borok kezelése

74

Az újbor

74

Az alkohol

75

A savak

76

Az újborban végbemenő változások

78

Pinceműveletek

79

Töltögetés

80

Fejtés

86

Törésre hajlamos újborok kezelés és fejtése

104

A kénessavszint kialakítása

105

A borok korai tisztító kezelése

108

Derítés

117

Szűrés

124

Javító kezelések

124

Házasítás

128

Vadsavanyú újborok kezelése

133

A savtartalom növelése

133

Szín-és ízjavítás

136

A bor rendellenes elváltozásai

142

Borbetegségek

144

Borhibák

146

A bor palackba fejtése

147

A bor fogyasztásáról

147

Különleges must- és borkészítmények

150

Szőlőkészítés

150

Mustkészítés

150

A must tartósítása

151

Mustszörpkészítés

153

Sűrített must készítése

153

A must előkészítése

153

A must besűrítése

155

A sűrítmény cukorfokának megállapítása

155

A sűrítmény tárolása

157

Törkölybor (csiger) készítése

157

Seprőbor

158

Rácürmös készítése

159

Pálinkafőzési alapanyagok előállítása

159

Erjesztett szőlőtörköly

159

Borseprő

161

Ajánlott szakkönyvek

162

Adatok
szerző
Dr. Mercz Árpád
cím
A must és a bor egyszerű kezelése
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1985
oldalszám
166
kötés
puha kötés
Cikkszám
663932
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!