dr. Hosszú Gábor-Rumi Tamás-Sipos László - Az élő rovás - nemzeti írásunk a szabványosítás útján

Nincs raktáron
dr. Hosszú Gábor-Rumi Tamás-Sipos László - Az élő rovás - nemzeti írásunk a szabványosítás útján
2 000 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
Részletek
Leírás: A székely-magyar rovásírás ügye túllépett a Kárpát-medencén, a nagyvilág szeme elé készül. A mára százezres nagyságrendűvé gyarapodott rovásírók közössége elhatározta, hogy Európa élő és a való életben használt írásai közül utolsóként, nemzeti írásunkat is az általános számítástechnikai alkalmazás feltételét jelentő Unicode szabvány részévé emeli.

E folyamat lépéseként a könyv szerkesztői a rovásírást gyakorlókat, kutatókat és oktatókat nemzetközi tanácskozásra hívták össze, ahol a közösség a Dr. Hosszú Gábor által vezetett szabványosítási munka támogatása mellett döntött.

A könyvben a tanácskozáshoz vezető útról, a tanácskozás eredményeiről, a rovásírás érdekességeiről, valamint a benyújtott szabvány-tervezetről olvashat a nemzeti írásunk iránt érdeklődő. A könyv nem csupán érdekfeszítő olvasmány, hanem egyben meghívás az olvasó részére a székely-magyar rovásírás jövőjébe vezető közös útra.

A székely-magyar rovásírás az emberiség egyetemes kulturális örökségének része, egy ősi civilizáció szellemi terméke, melyet a magyarok és elődeik hoztak létre a történelmi időkben. Eredete, kialakulása és más írásokkal való rokonsága a mai napig tudományos kutatás tárgya, a kutatók és a rovásírók köreiben elméletek sokasága létezik ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Az azonban kétséget kizáróan, tárgyi emlékekkel bizonyított, hogy a IX. századi magyarok saját nyelvükön, kiterjedten alkalmazták a rovásírást, ami több évszázaddal korábbi időtől való használatra enged következtetni.

Európa legtöbb országához hasonlóan a XI. századtól kezdve a Magyar Királyságban is a latin nyelv és latin írásjegyek váltak meghatározóvá a hivatalos államigazgatási és egyházi írásbeliségben. Ennek ellenére a rovásírás a mai napig folyamatos használatban maradt a magyar nyelvterület egyes részein, az egyszerű pásztornéptől és székely fafaragóktól kezdve a nemességen át a papságig, sőt koronként titkosírásként is szolgált. A rovásírás azonban nemcsak túlélte a középkori és újkori történelem viharait, hanem közben szüntelenül fejlődött, a közelmúlt néhány évtizedében pedig példa nélküli népszerűséget elérve alkalmazkodott a jelenkori igényekhez is. Ma már könyvek, újságok és honlapok jelennek meg székely-magyar rovásírással, képzőművészeti alkotások, formatervezési megoldások és köztéri feliratok alkalmazzák, valamint elhivatott tanítóknak köszönhetően gyermekek tízezrei tanulják a nemzeti írást. A székely-magyar rovásírást értők, kedvelők évről-évre gyarapodó tábora mára százezres nagyságrendűvé vált, amely szükségszerűvé tette a nemzeti írás korszerű alkalmazási feltételeinek megteremtését. Ennek a folyamatnak részei a formai egységesítés, az írásszabályok korszerűsítése, valamint a műszaki szabványosítás, melyet a rovásírók közösségi alkotás keretében valósítanak meg - ahogyan tették azt őseik is az írás megőrzése és fejlesztése során.

E könyv ennek a hagyományőrző alkotómunkának az egyik állomását mutatja be: a székely-magyar rovásírók közössége összegyűlt Gödöllőn 2008. október 4-én az „Élő Rovás tanácskozásra, hogy a számítástechnika világába emelje a magyarul beszélők nemzeti írását. Európa élő és ténylegesen használatban lévő írásai közül utolsóként már csak a székely-magyar rovásírás nem része az általános számítástechnikai alkalmazás feltételét jelentő UNICODE szabványnak, ezért az interneten és a való életben szerveződő Magyar Rovásírók Közössége, Dr. Hosszú Gábor vezetésével hivatalosan is benyújtotta a könyvben megtalálható N3527 számú szabványtervezetet. A közösség határozott célja, hogy a lehető legszélesebb egyetértéssel mihamarabb elérje a nemzeti írás szabványba emelését, amelyhez ezúttal kéri a Tisztelt Olvasó támogatását is.

A könyv szerzői úgy vélik, hogy a székely-magyar rovásírás az ősök csodálatos kincse, bűvös hagyatéka a mindenkori utódok számára, melyet kellő tisztelettel és alázattal a kor igényeihez alakítva továbbadni kötelesség. Ez különösen ma időszerű, hiszen a nemzeti írás gondolat- és képvilága, valamint a magyar nyelvvel és a magyar műveltség szinte minden területével való szerves kapcsolata révén az egyik kulcs lehet az annyira áhított magyar szellemi megújuláshoz.
Adatok
szerző
dr. Hosszú Gábor-Rumi Tamás-Sipos László
cím
Az élő rovás - nemzeti írásunk a szabványosítás útján
kiadó
Imagent Grafikai kft
kiadási év
2008
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
288
kötés
kemény kötés
ISBN
9789638796752
Cikkszám
677342
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!