Werth Henrik - akiről nem beszéltünk

Nincs raktáron
Werth Henrik - akiről nem beszéltünk
Dombrády Lóránd
Werth Henrik - akiről nem beszéltünk
Argumentum, 2009
188 o., puha kötés
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
1938 szeptemberében Horthy Miklós Werth Henrik nyugállományú altábornagyot nevezte ki a Honvéd Vezérkar főnökévé. A reaktivált és szeptember 29-i hatállyal gyalogsági tábornokká előléptetett, nagy vezérkari tapasztalattal rendelkező, a párt­politikától következetesen elhatárolódó Werthtől a kormányzó a hadsereg meg­erősítését, a katonai felső vezetésben is teret nyert szélsőjobb erők és nézetek hát­térbe szorítását várta. Miközben Werth mindent el is követett a tisztikar politizálá­sa ellen, maga egyre határozottabban szólt bele a kormány politikájába, aminek következtében rövid időn belül konfliktusba került Teleki Pál, majd az őt követő Bárdossy László miniszterelnökkel. Azon meggyőződésétől vezettetve, hogy a te­rületi revízió csak Németország támogatásával képzelhető el, aktív szerepet vállalt a Szovjetunió elleni háborúhoz való csatlakozásban és a magyar csapatok frontra küldésében. A háborús részvétel fokozása érdekében tett, hatáskörét több ízben is jócskán meghaladó lépései miatt azonban a kormányzó bizalma is megingott benne, ezért 1941 szeptemberében lemondott.
A világháborús vereséget követően Magyarországon őt tették első számú fe­lelőssé az események alakulásáért: az 1945 nyarán ellene indult népbírósági eljá­rásban halálra ítélték, az ítéletet azonban távollétében nem tudták végrehajtani, mert Werth akkor már a Moszkvához közeli krasznogorszki tábor foglya volt...

A kismonográfia az 1945 után háborús főbűnösnek kikiáltott Werth Henrik pályáját kíséri végig a bécsi császári kadétiskolai évektől az 1952-ben, szovjet hadifogságban bekövetkezett haláláig. Dombrády Lóránd, a Hadtörténeti Intézet egykori tudományos munkatársa, Magyarország második világháborús történeté­nek ismert kutatója elsőként vállalkozik tevékenységének, szerepének előítéletek­től mentes feldolgozására.
Adatok
Cikkszám
749188
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!