David Attenborough - Az élő bolygó

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
David Attenborough - Az élő bolygó
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963530031X
1 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 32 Ft
Részletek
Alcím: A Föld mai arculata
1989 (1984) – Fordította Szilágyi Tibor
Bolygónkon nincs olyan hely, ahol ne lenne élet. Éghajlatának szélsőséges és élőhelyeinek szinte végtelen változatossága mindenütt otthont nyújt a növényeknek, az állatoknak és az embernek. Igaz, vannak dúsan termő területek, ahol élőlények tömegei élnek, másutt kevés képviselőjük éppen csak életben marad. Az egyes fajok, de sokszor egész életközösségek is képesek úgy alkalmazkodni környezetükhöz, hogy a lehető legjobban kiaknázhassák a jégtakaró vagy a tundra, az erdő vagy a síkság, a sivatag vagy az óceán, de még a tűzhányó adta feltételeket is. Alkalmazkodásuk néha egészen rendkívüli: vannak halak, amelyek járnak, vagy a szárazföldön, levelekre rakják le ikráikat: kígyók, amelyek repülnek, és madarak, amelyek nem tudnak repülni, de úgy legelésznek, mint az őz; és vannak medvék, melyeknek szőr nő a talpukon.
David Attenborough televíziós sorozata nyomán készült könyvében az Élő bolygóban, a kutató szemével, fáradhatatlan kíváncsiságával és ragályos lelkesedésével világítja meg a különböző életközösségek bonyolult életét, a Himalája magányos csúcsától kezdve a világon legújabban kialakult élőhelyig, a nagyvárosokig, ahol élőlények csak a közelmúltban vetették meg lábukat.
Mire a könyv végére érünk, nehéz megmondani, mi a csodálatosabb – az az ötletesség, amellyel a fajok sikeresen biztosítják megélhetésüket, vagy az egymással és a bolygónk nyújtotta élőhelyekkel való kölcsönös függésük bonyolultsága.
Pompás fényképek gazdag gyűjteményével illusztrálja a Föld felszínének és lakóinak legfontosabb sajátosságait, hasonlóan az evolúció történetéhez, amelyet a szerző előző könyvében, az Élet a Földön című kötetben mesélt el.

Tartalom:
Előszó
Előjáték
A Föld kohói; A fagy világa; Az északi erdők; A dzsungel; A fűtengerek; A perzselő sivatagok; Fölöttünk az ég; Az édesvizek; A két világ határán; Különálló világok; A nyílt tenger; Új világok
Köszönetnyilvánítás
Tárgymutató
Adatok
szerző
David Attenborough
cím
Az élő bolygó
alcím
A Föld mai arculata
kiadó
Park Könyvkiadó
kiadási év
1994
oldalszám
323
kötés
kemény kötés
Cikkszám
771365
Kiegészítő termékek
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!