Rudolf Steiner - Egészségről és betegségről - Az érzékelés tanának szellemtudományos alapjai

Nincs raktáron
Rudolf Steiner - Egészségről és betegségről - Az érzékelés tanának szellemtudományos alapjai
Részletek
Első előadás
A világhelyzetről - Betegségek okai
Világunk jelen helyzetéről: Milyen káosz uralkodik ma a politikában. William Windom utolsó beszéde, mielőtt szélütést kapott volna. Ludwig Schleich doktor és a férfi, akinek egy nagyon nehezen diagnosztizálható szélütése volt. A gyermekkori betegségekről.

Második előadás
Betegségek a különböző életkorokban
A gyermekbetegségek különleges jellegzetességei: A vér elgennyesedése, sárgaságszerű jelenségek - hasmenés - himlő - gennyes kiütések - gyermekbénulás - skarlát - kanyaró. A szellem betegségei mindig a test betegségei is. Azon szellemi erők eredetéről és jelentősségéről, amelyek a gyermek szervezetében a fejből indulnak ki. Azokról a betegségekről, amelyek úgy jönnek létre, hogy a fej a lelki/szellemi részünkből kiindulva dolgozna a testen, ami viszont nincsen rendben, és azokról a betegségekről, amelyek azért alakulnak ki, mert a test túl gyenge.

Harmadik előadás
Az emberi fül felépítése - Sas, oroszlán, bika, és ember
A fül felépítése: Csiga, kalapács, üllő, és kengyel, az eustach-kürtő, és a három félkörív alakú csatorna. Önmagunkon belül, a fülünkben egy külön kis embert találhatunk. A sas, az oroszlán és a bika, mint az emberi természet három tagja, és a tulajdonképpeni ember, aki e három tagot egybefogja. A négy evangélista szimbóluma.

Negyedik előadás
A pajzsmirigyről és a hormonokról - Steinach kísérlete - Szellemi és anyagi fiatalítókúrák
A pajzsmirigy jelentőssége az emberi szervezet egészére nézve. A pajzsmirigyhormon hatása. Az emberi életfolyamatok abban állnak, hogy az ember belsőleg folyamatosan megmérgezi magát, és hogy a képződő hormonok e mérgeket folyamatosan semlegesítik. Steinach elmélete a hormontermelő mirigyekről. Mecsnyikov nézetei az öregedés jelenségeiről. A fiatalítókúrák árnyoldalai. Bensőnk áthatása szellemi tevékenységekkel, mint a fiatalság forrása.

Ötödik előadás
A szem - A haj színe
A szem felépítésének részletes kifejtése. A szem tulajdonképpen egy saját kis világ. Rövidlátás és távollátás. Miért van két szemünk. A beszélt nyelv és a szem. Írisz és szemszín. A szőkék kihalása. Testi erők és lelki erők.

Hatodik előadás
Az orr - Szaglás és ízlelés
A szaglás érzékelése vad néptörzseknél és a kutyáknál. Miért az elefánt a legintelligensebb állat. Az orr felépítése. A szaglóideg. A ferde emberekről. Benedikt professzor és a kísérletei, amelyeket bűnözők koponyáján végzett. A gyilkosoknak és más bűnözőknek túl kicsi a hátsó agyi lebenye. Csak azt vagyunk képesek szagolni, ami párolog. A kutyák farokcsóválásáról. Az ember megfordítja a farok csóváló erőt: Együttérzés, megértés az emberekkel szemben általában. A kutya mint nyomkövető. Az emberi ész és megkülönböztető-képesség abból fakad, hogy az ember legyőzi a szaglását. A szaglás és az ízlelés összehasonlítása. Az idegektől függ az emberi alkat.

Hetedik előadás
Az érzékelés tanának szellemtudományos alapjai.
Az érzékszervek áttekintése a teljes emberen, ízlelés, szaglás és a hőérzet. A bőrről és felépítéséről: a bőr különböző rétegei. A pacini-féle testecskék. A bőr idegei átalakult ízlelőidegek. Semmit sem tudunk megízlelni, amíg az fel nem oldódik vízben. Az ízlelés mint belső érzet. Az édesvízi halak vándorlása. A madarak vándorlása. A gondolatok tulajdonképpen átalakított szagok. A vízember, a levegőember és a hőember. Aki ízlel, az tulajdonképpen a vízember, aki szagol, az a levegőember. Csak azért érzzük magunkat önállónak a világban, mivel hordozunk magunkban egy kis hőt, amely egy kicsit melegebb, mint a környezet. Az egész ember érzékeli a hőt, vagyis nincsenek speciális hőérzékelő szervek a testben.

Nyolcadik előadás
Hogyan él a lélek a lélekzetben
Az ember a lélekzet folyamatán keresztül marad életben. Abban áll az életünk, hogy oxigént lélegzünk be és széndioxidot ki. Oxigén, szén, széndioxid. A baktériumoknak védelemre van szükségük a Földdel szemben, elsősorban a Hold hatása alatt állnak. Az emberi petesejtet a megtermékenyítés védi meg a Föld megsemmisítő erejétől. A meg nem termékenyített petesejtek sorsa. A lelki részünk a levegőben él, ezzel védjük meg magunkat a Föld erőitől. A lelki élet a Földön kívülről jön. Az úgynevezett Plateau-i kísérlet. A köszvényről. Az ember pont attól egészséges, hogy folyamatosan védve van a Föld hatásától Mindenfajta gyógyítás azáltal hat, hogy a beteget újra elvonják a Föld hatásaitól.

Kilencedik előadás
Miért kapunk meg egy fertőző betegséget? - Influenza - Szénanátha - Szellemi betegségek
Hogyan keletkeznek azok a betegségek, amelyek belülről fakadnak. Az asztráltest folyamatosan megsemmisíti a tápanyagokat, az asztráltest szétosztja a tápanyagokat az egyes szerveknek. Az asztráltest nem kielégítő működése. Mi a figyelem? A fertőző betegségekről és azok elkapásáról. A szénanátha. Mi okozza a szénanáthát? Min alapulnak az úgynevezett testi betegségek, és min a szellemi betegségek. A szellem nem lesz beteg. Érzékenység a testi és a szellemi betegségekre. Dementia praecox, az úgynevezett fiatalkori elbutulás.

Tizedik előadás
Láz - Ájulás - Terhesség
A láz és az ájulás mint két ellentétes jelenség, amelyek a betegség közben felléphetnek. A beléndekfűről. Az alhas és az előagy, a szív és a középagy, a légzés és a hátsó agy összetartoznak. Terhesség: az alhas tevékenységének hallatlan felerősödése. Hogyan bánjunk a terhesekkel. Vízfejű és csúcsfejű gyerekek. Lelkileg az előagy az akarattal áll kapcsolatban, a középagy az érzelmekkel, a hátsó agy a gondolkodással. A terhesek ellátása. Az emberi preegisztenciája, vagyis születés előtti léte.

Tizenegyedik előadás
Agy és Gondolkodás
Néhány szó a munkásokhoz a Goetheanum leégéséről. Az ellenségeskedésről. Annak bebizonyítása, hogy semmi értelme annak a mondatnak, hogy az agy gondolkodik: a temetőbogár és a darázs bölcs működése. A darazsak sokkal korábban előállították a papírt, mint az ember. Az értelem mindenütt ott van. Az agy segítségével képes az ember a minden dologban jelenlévő értelmet összegyűjteni és felhasználni önmaga számára, de nem ő állítja elő az értelmet. A szellemi-lelki rész használja az agyat arra, hogy összegyűjtse vele az értelmet. Frai Kolisko kísérletei, amelyeket a lépen végzett, mely szerint a lép egyfajta általános szabályozó szerv, és amit ehhez egy müncheni professzor hozzáfűzött.

Tizenkettedik előadás
Az alkohol hatása az emberre
Az alkohol hatása a lelki állapotra. A macskajaj jelensége. Az úgynevezett Delirium Tremens, a részeg önkívület. Az alkohol szabályosan megtámadja a vért, de a vér nagyon jól védett ezek ellen a támadások ellen. A vörösvértestecskék a nők számára fontosabbak, a fehérek pedig a férfiaknál. A női periódus és a férfi magja. Ha a nő iszik, akkor a gyermek belső szervei roncsolódnak, a nagy súly miatt. Ha az apa iszik, akkor a gyermek idegrendszere rongálódik. A foszfor káros hatásai, ha a testet a foszfor kívülről éri. Krónikus alkoholfogyasztásnál az alkohol alkoholként hat: túl sok mindent konzervál. Az úgynevezett Krónikus alkoholizmus legyengíti a csontvelőt, aminek eredményeképpen a vért is szétrombolja. Alkoholtilalom és kokainélvezet.

Tizenharmadik előadás
A nap hatása: értelmi erők - a hódok és a darazsak építményei
A kanadai hód és flegma jelleme. A hódok magányos nyári lakáról és a téli közös lakról. Hogyan készítik a hódok a téli lakot. Hogyan jön létre az igazi gondolkodás. A művészi darázsfészkekről. Hogyan függ a darazsak szaporodása az évszakoktól. A szaporító erők a Földból jönnek, a világűrből jön az értelem és megsemmisíti a szaporító erőket. Csakis a napon múlik, hogy a darazsak és a hódok képesek maguknak fészket illetve várat építeni. Az ember tulajdonképpen naplény, és csak időlegesen van itt a Földön. A természetnek vannak erői, amelyek, ha az egyik oldalról hatnak, akkor jótétemények, de ha a másik oldalról, akkor mérgek.

Tizennegyedik előadás
A nikotin hatása - Növényi étrend, állati étrend - vermutélvezet - ikerszülés
A nikotin felerősíti a szívműködést. A nikotinfogyasztásnak az a következménye, hogy az ember teljesen tönkremegy a belsejét mardosó, a szívműködés zavaraiból adódó félelmek következtében. A túlságosan gyenge vérkeringés gyógyítása dohányzással. Az oszteofágokról. A növényi, illetve az állati eredetű táplálékokról. A háborúra hajlamos népek mind húsfogyasztók. A vegetarianizmus jótékony hatása. Diabetes: Az embert legyőzi a túl sok cukor fogyasztásából adódó rombolás a testben. Mózesi előírások az étkezésről. A vermutfogyasztás következményei. Hogyan lesznek az ikrek.

Tizenötödik előadás
A diftéria (torokgyík) és az influenza - bandzsaság
A diftéria legfontosabb tünetei. A diftéria kezelése fürdővel: rendezni kell a bőr tevékenységét. A túl kemény és a túl lágy bőrről. Az influenza gyakorlatilag az agy megbetegedése. A beteg helyes ápolásának jelentőssége. Rozmaringfürdő diftéria ellen. A bandzsaság műtéti gyógyítása és az agy megbetegedése.

Tizenhatodik előadás
A légzés és a vérkeringés összefüggései - sárgaság - himlő - veszettség
Hogy viszonyul egymáshoz a légzés és a vérkeringés: a vérkeringés négyszer olyan gyors, mint a légzés. A máj tevékenysége, mint a bőr-tüdő tevékenységével ellentétes erő. Túl erős májműködés: sárgaság, túl gyenge májműködés: Himlő. A veszettségről és az ellene beadható oltásról. Ha gondolkodni akarok, akkor folyamatosan méregnek kell képződnie bennem, mivel az idegrendszer igényli a halálhozó széndioxidot. A mai légzés és a régi nitrogénlégzés. A platóni világév.

Tizenhetedik előadás
A vermut hatása - vérzékenység - jégkorszak - a kihalófélben lévő keleti és a felvirágzóban lévő nyugati kultúra - a méhekről
Az ember mint vízlény és mint levegőlény. Az úgynevezett Ólommérgezésről. A vérzékenység és kezelése megelőzéssel. Szociális medicina. A folyékonyban az éter működik, a légneműben a tulajdonképpeni lélek. Továbbiak a vermutfogyasztásról. A hét napjainak elnevezése. Kihaló keleti kultúra: Az ázsiaiak hatalmas tudást halmoztak fel, de nem tudtak mihez kezdeni vele. A négy-ötezer évvel ezelőtti jégkorszak. A foraminiferek héja. A római birodalom bukása és a kereszténység kezdeti elterjedése. A méhkaptár titka.

Tizennyolcadik előadás
A bolygók és a fémek összefüggései, illetve gyógyító hatásuk.
Higanykúra a szifiliszeseknél. Hogyan állította össze az ember az idők folyamán, hogy a bolygók milyen hatást fejtenek ki az emberre. Milyen viszonyok hozzák létre a szifiliszes megbetegedéseket. Basilius Valentinus írásairól Az egyház elnyomja az olyan tudományokat, amelyek túlmutatnak a Földön, példa: Páter Mager. A növényekből származó fémek. Az állatok gyógyító ösztönei. A virágok az alhas gyógyszerei, a gyökerek gyógyítanak mindent, ami a fejjel kapcsolatos. A Föld télereje és nyárereje és a növényvilág. A kovasav és az ember fejerői.
Adatok
szerző
Rudolf Steiner
cím
Egészségről és betegségről - Az érzékelés tanának szellemtudományos alapjai
kiadó
Új Mani-fest Kiadó
kiadási év
2004
oldalszám
272
kötés
kemény kötés
Cikkszám
785845
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!