A földrajzi gondolat története

Nincs raktáron
A földrajzi gondolat története
1 Ft
A vásárlás után járó pontok: 0 Ft
Teleki Pál
A földrajzi gondolat története
antik (Kossuth Könyvkiadó), 1996
193 o., kemény kötés védőborítóval
előjegyezhető
Részletek
"A földrajzi gondolat története című munka nem tartozik a könnyű fajsúlyú olvasmányok közé. A szerző a sokszínű bolygó megismerésének történetét, a földrajzi felfedezések eseményeit tekinti vezérfonalának. Széles kitekintéssel támaszkodik az ókori görög természettudósok munkásságára, de figyelembe veszi a filozófusok, történészek, teológusok okfejtéseit.
A vallástudományok és az etnológia irányzatait éppúgy számon tartja, mint a csillagászat vagy a kartográfia eredményeit. A gondolatokat megkérdőjelező, gondolatokat ébresztő és továbbfejlesztő esszé egy idős tudós több évtizedes kutatásainak összegzéseként is tiszteletreméltó teljesítmény.
A pályája zenitjén álló, a könyv megjelenésekor mindössze 38 éves Teleki Pál a felfedező utazások előzményeinek és következményeinek komplex értékelésével az oknyomozó vizsgálati módszer sokoldalúságát villantja fel, s olyan gondolati kereteket ad, melyek máig példaértékűek.
A könyvből plasztikusan rajzolódik ki a művészetek és az irodalom iránt is fogékony, nagy műveltségű tudós portréja. A kötet meggyőzően bizonyítja, a természet- és társadalomismeret egyik alapvető építőköve az eleven tértudomány, a geográfia. A szerteágazó adatgyűjtés, a szigorú ismeretrendszerezés, a tárgyilagos modellalkotás, a sok szempontú jelenségértelmezés, a következtetések levonása egyben Teleki Pál tudományos felfogásának és kutatómunkájának módszertani összefoglalása. Igazi szellemi kalandot jelentenek a tény- és gondolatütköztetések, az összehasonlítások, a kérdésfelvetések" - írja a kötet előszavában Kubassek János geográfus, Teleki Pál munkásságának kiváló ismerője.
Adatok
Cikkszám
818935
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!