Csingiz Ajtmatov - A versenyló halála

-10%
Raktáron
Raktárkészlet:
1 darab
Csingiz Ajtmatov - A versenyló halála
2 800 Ft
2 520 Ft
Kezdete: 2019.06.26   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 50 Ft
Részletek

Híres versenyló volt valaha Gülszári, a ménes büszkesége. Most már öreg ő is, mint a gazdája, és utolsó erejét megfeszítve, kínlódva húzza a szekeret... S míg lova küszködik, meg-megáll, aztán már jártányi ereje sem marad, és várja a halálát, a gazdája, Tanabaj előtt lepereg az életük.
Milyen büszke, szabad, erőtől és szépségesen vad ösztönöktől duzzadó jószág volt valaha Gülszári! Hogy szerette a ménest, hogy ficánkolt, hogy tette a szépet a kancáknak. De "az állat értelmetlen lény, állandóan tartani kell tőle, hogy bosszút forral".
Gülszárit elveszik gazdájától, az istálló rabságába kényszerítik, de ő újra és újra megszökik, még akkor is, amikor lábát megvasalják: szabadság, tér, száguldás és szeretet nélkül nem tud élni. Majd kiherélik, s végül kiölnek belőle mindent, hogy ne ismerjen mást, csak a nyerget és az utat. Mint ahogy gazdájából, Tanabajból is kiölik a hitet, amellyel a legnehezebb feladatokat is vállalta a kolhozban, miután végigharcolta a háborút: a ménes gondozását, aztán egy juhnyáj minden gondját-baját... És fel-felréved előtte a fiatal kora is, amikor még a kommunizmushoz vezető utolsó harc lázában élt, s nem riadt vissza attól sem, hogy a féltestvérét kuláknak bélyegezze. Kemény ember volt egykor Tanabaj, de most már megtört vénség, aki csak emlékezni tud...

 

A világhírű kirgiz író 1966-ban megjelent regénye maradandó alkotás: Gülszári haldokló testében a gazemberek uralma alatt élő, hitét, illúzióit vesztő s talán saját bűneire is ráébredő ember riadt szíve dobog.

Adatok
szerző
Csingiz Ajtmatov
cím
A versenyló halála
kiadó
Európa Könyvkiadó
kiadási év
2004
állapot
ÚJ
oldalszám
283
kötés
kemény kötés, védőborítóval
ISBN
9630776669
Cikkszám
8657
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!