Obrusánszky Borbála-Marácz László (szerk.) - A Szkíta népek hitvilága

Nincs raktáron
Obrusánszky Borbála-Marácz László (szerk.) - A Szkíta népek hitvilága
Obrusánszky Borbála-Marácz László (szerk.)
A Szkíta népek hitvilága
HUN-Idea Kiadó, 2010
397 o., kemény kötés védőborítóval
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
Az elmúlt évtizedben a világ számos kutatóhelyén, elsősorban a tőlünk keletre lévő országokban végre kezd kialakulni egy pozitív szkíta kép, ahol a híres harcosokat már nem vad barbároknak tartják, hanem fejlett ókori népnek, akik önálló műveltséget teremtettek az eurázsiai kontinensen. Éppen ezért nekünk, a szkíták utódainak, nagyon fontos, hogy a korabeli történeti források ismeretében reális, bizonyítékokkal alátámasztható szkíta képet alkossunk meg, melynek egyik eleme az ősi vallás és hitvilág bemutatása.

A szkíták már nagyon korán, a Kr. u. I. századtól megismerkedtek a kereszténységgel, és feltehetően sokan meg is keresztelkedtek közülük. Az első keresztény egyetemes zsinaton már püspökkel képviseltették magukat. A szkíta és hun ősökkel büszkélkedő magyarság is találkozott a kereszténységgel, mielőtt Európa szívében, a Kárpát-medencében letelepedett volna.

A kötet szerzői alapos kutatások alapján azt mutatják be, hogy a sztyeppei lovas népeknek, a szkítáknak és utódaiknak fejlett erkölcsi-vallási rendszerük volt, melyet az antik görög szerzők is nagyra becsültek, még azt is elismerték, hogy a szkíták erkölcsiségben és törvénykezésben felettük álltak.
Adatok
Cikkszám
934507
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!