Edward Ashpole - A Földön kívüli értelem kutatása

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Edward Ashpole - A Földön kívüli értelem kutatása
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9630560690
700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Ha sikerülne értelmes életre bukkannunk valahol a világegyetemben, az az emberiség történetének egyik legizgalmasabb eseménye lenne.
A rádiócsillagászok olyan bizonyítékokat keresnek, amelyek alátámaszthatják a Földön kívüli értelmes élet létezését; tevékenységük angol elnevezésének rövidítése: SETI. Ez az időszerű, elgondolkodtató könyv ennek a kutatásnak a biológiai, csillagászati és filozófiai hátterét világítja meg. Ma rádióteleszkópok pásztázzák a csillagos eget, és az adatokat nagy teljesítményű számítógépek segítségével értékelik ki a szakemberek. Így a kutatás jóval átfogóbb, hatékonysága pedig több ezerszerese a korábbinak. Az USA Űrkutatási Hivatalának SETI-programja keretében ötéves előkészítő munka után kezdték meg a megfigyeléseket, és egyidejűleg 8 millió rádiócsatornát tudnak figyelemmel kísérni. A Harvard Egyetemen végzett kutatás is hasonló nagyságrendű. A tudósok a világ minden táján kiveszik a részüket az egyre intenzívebb, egyre növekvő mértékű megfigyelésekből és elméleti kutatómunkából, így Franciaországban, Németországban, Japánban, Magyarországon, a Szovjetunióban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
A témával foglalkozó szakirodalom - fizikusok és csillagászok művei - elsősorban csillagászati szempontból közelít a tárgyhoz. Edward Ashpole műve a SETI biológiai vonatkozásait hangsúlyozza, amivel az elmúlt 25 év során foglalkozott. A napilapok tudományos rovatai, a magazinok és a szakfolyóiratok rendszeresen közlik a szerző cikkeit, amelyek a biológia alapjaival, a csillagászattal és az űrkutatás tudományos eredményeivel foglalkoznak. Ehhez a fontos, képzeletünket megfogó könyvhöz is Ashpole sokéves, több száz közleményt eredményező kutatómunkája szolgáltatja a háttérinformációt.

Adatok
szerző
Edward Ashpole
cím
A Földön kívüli értelem kutatása
kiadó
Akadémiai Kiadó
kiadási év
1992
oldalszám
159
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Cikkszám
9630560690
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Köszönbetnyilvánítás 9
Előszó 11
Bevezető helyett néhány szó a SETI-ről 15
A kérdés 19
Felső határok 27
Mely bolygókon fejlődhet ki az értelmes élet? 37
Az idegen intelligencia kutatása 68
Az ősidők asztronautái... meg effélék 94
Elérhetik-e az ETI-k a Naprendszert? 106
A gyarmatosítási tényező 114
Idegen szondákat keresünk 131
Kutatás - más módszerekkel 141
A SETI és az ember helyzete 154
A SETI-vel foglalkozó olvasmányok és szervezetek 159