Patay László - Balogh Péter - Kutyák

Nincs raktáron
Patay László - Balogh Péter - Kutyák
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9631113930
580 Ft
A vásárlás után járó pontok: 6 Ft
Részletek

A házi kutya (Canis familiaris) a legrégibb háziállat. Mintegy 14-16000 éve, a kőkor legvégén bukkan fel önálló fajként. Egyenes és az emberhez önként csatlakozott őse - amint azt a kieli tudományegyetemen bebizonyították - egyedül és kizárólag a farkas (Canis lupus). Egyéb kutyafajok - például a sakál, a coyote stb. - csak feltételesen és a háziasodás után kaphattak szerepet egy-egy fajta kialakításában. Az ember jól kihasználta sokoldalú segítőtársát: vadászott, vagyonát őriztette vele, tereltette a nyájat, ellenségeire uszította, sőt egyes vidékeken a kutyahús még ma is kedvelt csemegének számít. Mint látjuk, elsősorban gazdasági hasznáért tartott az ember kutyát, s kizárólag használhatósága szerint válogatta ki a továbbtenyésztésre szánt egyedeket. Később határozottan elkülönítette egymástól az egyes fajtákat.
A civilizáció, az egyre fokozódó városiasodás azonban jószerével megfosztotta eredeti hivatásától a kutyákat, és a gazdasági állatok közül - kénytelen-kelletlen - "előléptek" a kedvtelésből tartott jószágok sorába. Ezzel azonban egy csöppet sem csökkent jelentőségük. Sőt! Talán soha nem ragaszkodtunk hozzájuk úgy, mint manapság. Ma már a kutya nem elsősorban munkájával, hanem megejtő lényével, hűségével lehet a városi, urbánus ember segítségére. Éppen ezért fontos, hogy ne csak szeressük, hanem megőrizzük, sőt ha lehet, továbbfejlesszük azokat a belső tulajdonságokat, melyek igazán társunkká teszik őket. A tenyésztésnél érzelmeinket s a divatkívánalmakat vessük alá józan eszünknek.
Magyarországon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete irányítja a kutyatenyésztést, vezeti az ebtörzskönyvet. A Kutya és az Állatvilág című folyóiratok felvilágosítással és tanáccsal szolgálnak a kutyák iránt érdeklődőknek.

Adatok
szerző
Patay László - Balogh Péter
cím
Kutyák
kiadó
Móra Könyvkiadó
kiadási év
1975
oldalszám
64
kötés
kemény kötés
megjegyzés
ajándékozási bejegyzéssel
sorozatcím
Búvár zsebkönyvek
kiegészítő információk
Színes illusztrációkkal.
Cikkszám
9631113930
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!