Érszegi Géza szerk. - Árpád-kori legendák és intelmek

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Érszegi Géza szerk. - Árpád-kori legendák és intelmek
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9631520056
1 300 Ft
A vásárlás után járó pontok: 13 Ft
Részletek

Középkori irodalmunk kevéssé ismert kincsei közé tartoznak a kötetünkbe gyűjtött legendák és Intelmek. Szerzői nagy része ismeretlen, megírásuk idejét legtöbb esetben nem tudjuk pontosan kikövetkeztetni, nemegyszer több változatot ismerünk, utóbb született kiegészítéseket, később hozzáfűzött részeket. Eredetük bizonytalansága azonban mit sem csorbít a művek értékén. a legendák írói a szent életű hősök életének elmondásával azokat a történelmi személyeket állítják olvasói elé, akik életükben vállalt hősiességükkel, bátorságukkal, hitükért kiállt megpróbáltatásokkal, lemondásokkal és önfeláldozásokkal az utókor csodálatára, elismerésére méltóak, akik tetteinek ismerete erényben, erkölcsi magatartásban példaadásul szolgálhatnak.
Háborúskodás és követjárás, templomok és kolostorok alapítása, hittérítő utak, pogánylázadás és politikai manőverek részeivé válnak a nem történelmi munka igényével írott legendáknak. Ugyanakkor a művek írói akarva-akaratlanul saját életkörülményeikről, koruk mindennapi viszonyairól - az utazás módjáról, a kolostorok belső napirendjéről, a zarándoklásokról, a temetkezési szokásokról, az emberi viszonyokról - is hű képet nyújtanak.
A legendák írójának célja, a példakép fölmutatása, együtt jár az írott mű tartalmi és formai szabályaival. A szentek életét kora gyerekkortól a halálukat követő csodákig kíséri végig. Az életükben kimagasló tetteket végrehajtó hősök példája követendő.
Ennek igazolására szolgálnak a haláluk után bekövetkező csodák. A földi életben véghezvitt szokatlan vagy rendkívüli tulajdonságok jutalmaként válnak föld és ég között közvetítőkké.
Másképp, parancsként fogalmazódnak meg mindazok a követelménynek, amelyek a szentek életéből kiolvashatók, az Intelmek-ben. Az erkölcsi normák, a kiváló erények és az elutasítandó bűnök példát sugalló történetek helyett határozottan fogalmazott és törvényként követendő utasításban rögzítettek Szent István király Intelmei-ben.
Kötetünk öt szent életéhez fűződő legendákat gyűjtött egybe. A Szent Margit legendája kivételével, amelyet korabeli magyar fordításban közlünk, valamennyi korszerű tolmácsolásban kelti életre az eredetileg latinul íródott legendákat. Kötetünkkel irodalmunk homályba vesző emlékei válnak ismét közkinccsé

Adatok
szerző
Érszegi Géza szerk.
cím
Árpád-kori legendák és intelmek
kiadó
Szépirodalmi Könyvkiadó
kiadási év
1983
oldalszám
227
kötés
kemény kötés védőborítóval
Cikkszám
9631520056
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés. Érszegi Géza 7
Szent András és Benedek legendája. Csóka J. Gáspár fordítása 13
Szent István király legendái. Kurcz Ágnes fordítása 16
Szent István király kis legendája 16
Szent István király nagy legendája 23
Szent István király legendája Hartvik püspökről 34
Szent István király intelmei Imre herceghez. Kurcz Ágnes fordítása 54
Szent Imre herceg legendája. Csóka J. Gáspár fordítása 64
Szent Gellért püspök legendái. Szabó Flóris fordítása 68
Szent Gellért püspök kis legendája 68
Szent Gellért püspök nagy legendája 74
Szent László király legendája. Kurzc Ágnes fordítása 80
Boldog Ilona legendája. Érszegi Géza fordítása 103
Szent Margit legendája 110
Jegyzetek. Érszegi Géza 181
Az Árpádházi szentek leszármazása
A képek jegyzéke 230