Oláh Andor - Újhold, új király!

Nincs raktáron
Oláh Andor - Újhold, új király!
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632817222
780 Ft
A vásárlás után járó pontok: 8 Ft
Részletek
Népi kultúránk hivatalos elismeréséből a magyar népi orvoslásnak eddig nem sok jutott. Aki tanult ember létére komolyan veszi a tanulatlan parasztorvosokat, harmadfélszáz év illetékeseinek szemében veszedelmes kuruzslók szekerét tolja. Ugyanakkor egy-egy különleges adottságú gyógyító, egy-egy rák elleni csodagyógyszer hírére a fél ország lázba jön.
Ez a könyv nem ajánl csodagyógyszereket: kipróbálásra semmilyen gyógyszert, gyógymódot nem ajánl. Ehelyett igyekszik minél teljesebb képet adni a hagyományos orvoslás „természetes” és „babonás” gyógymódjairól, népünk kórtani és egészségtani nézeteiről, hiedelmeiről, mindenekelőtt pedig szeretné megvilágítani – a samanisztikus széltan, a hippokratészi nedvtan és az újkori fizikális kórok-tan hármas egységében felvázolni – a magyar népi orvoslás előítéleteinktől elhomályosított rendező elveit.
A hagyományos gyógyítás tényezője szavaival, gesztusaival, egész személyiségével a gyógyító maga. Oláh Andor mély rokonszenvvel ír a betegeikben bizalmat ébresztő, velük egy nyelven beszélő, testüket-lelküket szívvel-lélekkel gyógyító nagy tudású öregekről – javasokról, helyre tevőkről, kenőasszonyokról és a többi falusi specialistáról –, akiknek ösztönös pszichoszomatikus szemléletét mai medicinánk megörökölni és megalapozni látszik.
A magyar népi orvoslás első részletes életrajzát vitaébresztőként s az orvosnéprajz-kutatók értékmentő munkájának összefoglalásaként kommendálja az Olvasónak a Gondolat Könyvkiadó.
Adatok
szerző
Oláh Andor
cím
Újhold, új király!
alcím
A magyar népi orvoslás életrajza
kiadó
Gondolat Könyvkiadó
kiadási év
1986
oldalszám
305
kötés
kemény kötés
megjegyzés
védőborító nélkül, könyvtári példány volt
Cikkszám
9632817222
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!