Dwight D. Eisenhower - Keresztes háború Európában

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Dwight D. Eisenhower - Keresztes háború Európában
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9633263069
700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Európában már dörögtek az ágyúk, mikor a Fülöp-szigetekről hazaindult az Egyesült Államokba egy alezredes, hogy bekapcsolódjék a hazai hadsereg fejlesztésébe. Akkor már minden tisztán látó ember számára világos volt, hogy az Egyesült Államok nem maradhat ki a globálisnak ígérkező konfliktusból. Az alezredes szolgálattételre jelentkezik a minisztériumban, és Marshall tábornok, a vezérkari főnök kérdést tesz fel neki az ország katonapolitikai helyzetéről. Ő igyekszik pókerarcot vágni, és azzal tér ki az azonnali válasz elől, hogy tanulmányozza a helyzetet... Az alezredes neve D. Eisenhower. Így kezdődött egy karrier, amely a legmagasabbra ívelt, ameddig csak ívelhetett - az Egyesült Államok elnökségéig. De közben még történt egy és más.
A minisztériumban Marshall szűkebb törzséhez osztják be. Feladatuk a döntések előkészítéséhez információkkal ellátni a minisztert. Eisenhower jeleskedett ebben a munkában, és egyre fontosabb feladatokat bíztak rá. Anglia és az Egyesült Államok között mind szorosabb az együttműködés, de mintha a Londonba küldött amerikai katonai missziónál nem jól mennének a dolgok. Marshall 1942 májusában Eisenhowert küldi Londonba, aki akkor már vezérőrnagy.
Aki egyszer elindult az érvényesülés útján, azt semmi sem állíthatja meg. Észak-Afrika, Olaszország és Európa lesznek ennek az útnak az állomásai, de most már nem az íróasztal mellett, hanem magas, végül pedig a legmagasabb parancsnoki beosztásban. 1943 karácsonyán Roosevelt őt nevezi ki az Overlord legfelsőbb parancsnokává...
A nem mindennapi életutat maga a főszereplő meséli el. Mint parancsnoknak nem volt könnyű dolga. Koalíciós háború, amelyben a felek külön érdekei hatnak, a zöldfülű csapatok, a harctéri tapasztalatok teljes hiánya, az otthoni sajtó és a pártok elnökválasztási vetélkedései és még sok egyéb tényező, de nem utolsósorban magának a szerzőnek a legalábbis különösnek mondható hadászati felfogása teszi döcögővé a döntő szövetséges túlerő előretörését Berlin felé. Ez az előretörés nem dicsekedhet látványos sikerekkel, a cannaei csatához hasonló nagy megsemmisítő ütközetekkel és szükségtelenül meghosszabbította a népek szenvedéseit. Egy ízben a már elért siker is veszélybe került: az Ardennekben előállt helyzetet csak a szovjet csapatok időben előrehozott támadása és az örök ellenlábas, Montgomery mentette meg...
Valóban, ha a szovjet csapatok nem törnek olyan ellenállhatatlan lendülettel előre, és Eisenhowernak nincsenek olyan jó parancsnokai, mint Bradley, Montgomery és Patton, talán még tovább tart az emberiség szenvedése.
A könyv legújabbkori történelmünk értékes dokumentuma, amely sokszor bepillantást enged a kulisszák mögé és érthetővé teszi azt, hogy az adott erőviszonyok mellett miért volt olyan hosszú a győzelemhez vezető út. A szerző nem szépíteni igyekszik a történteket, sőt vázlataiból kitűnik, hogy a második világháború döntő arcvonala a szovjet-német arcvonal volt.

Adatok
szerző
Dwight D. Eisenhower
cím
Keresztes háború Európában
kiadó
Zrínyi Katonai Kiadó
kiadási év
1982
oldalszám
459
kötés
vászon kötés védőborítóval
Cikkszám
9633263069
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Első fejezet
A háború előjátéka 5
Második fejezet
Globális háború 19
Harmadik fejezet
Marshall parancsnoki posztja 35
Negyedik fejezet
Az invázió programja 51
Ötödik fejezet
A Torch tervezése 75
Hatodik fejezet
Afrika elözönlése 97
Hetedik fejezet
Az algériai tél 116
Nyolcadik fejezet
A tuniszi hadjárat 136
Kilencedik fejezet
Husky 159
Tizedik fejezet
Szicília és Salerno 172
Tizenegyedi fejezet
A Kairói Konferencia 190
Tizenkettedik fejezet
Olaszország 198
Tizenharmadik fejezet
Az Overlord tervezése 216
Tizennegyedik fejezet
A "D"-nap és a behatolás 249
Tizenötödik fejezet
Kitörés 261
Tizenhatodik fejezet
Az üldözés és az utánpótlási csata 282
Tizenhetedik fejezet
Őszi hadjárat a német határon 312
Tizennyolcadik fejezet
Hitler utolsó erőfeszítése 331
Tizenkilencedik fejezet
Átkelés a Rajnán 352
Huszadik fejezet
Támadás és bekerítés 372
Huszonegyedik fejezet
Németország elözönlése 388
Huszonkettedik fejezet
Az európai győzelem napja után 410
Huszonharmadik fejezet
A "Tanulmány" hadművelet 431
Utószó (Juhász Gyula) 441
Jegyzetek 457