Marianne Bernhard - Kolostorok - Az európai kolostorépítészet száz remekműve

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Marianne Bernhard - Kolostorok - Az európai kolostorépítészet száz remekműve
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9638591331
2 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 25 Ft
Részletek

Európát szinte átíveli - Fountains-től Citeaux-n át Clunyig és Batalháig, Mont-Saint-Micheltől Maulbronnon át Kijevig vagy az Athoszig - a híres kolostorok láncolata. 100 kolostort, 100 rejtőzködő ékességet ismertet és mutat be kötetünk, szöveggel és képben. A 271 ábrából 166 színes tesz élővé egy eszmét a korai középkortól napjainkig. Alaprajzok és vázlatok segítségével kapunk áttekintést a korabeli építészeti szerkezetekről; vonzó és kifejező részletek váltakoznak dupla oldalas össznézetekkel.
Antalnak hívták azt az első jámbor férfiút, aki jószágát és vagyonát elhagyta, s egy lakatlan hegyvidékre költözött. Pachomius a kolostori életformát a zárt rendben találta meg, és megalkotta az első szerzetesi szabályzatot. A keresztény ókor utolsó nagy rendalapítója Szent Ágoston volt. Az Ágoston-rendi regulát később számos kongregáció átvette. Például nursiai Szent Benedek rendje, a bencések is ezt fogadták el némi változtatással. Vannak rendek, ahol nem kötelező a klauzúra, ilyenek az igehirdető rendek, a domonkosok és mindenekelőtt a jezsuiták; ők keresik a nyilvánosságot, és szívesen mennek az emberek közé.
A többnyire töredékekben fennmaradt kolostori építészet ma hidegnek, barátságtalannak és kopárnak tűnik. Egy olyan nagyszerű kolostorváros, mint Maulbronn is kényelmetlennek hat. A szerzetesek, akik idegenbe költöztek, hogy új kolostorokat alapítsanak, vagy benépesítsék azokat, a tervrajzokat magukkal vitték, s így az új helyen is hasonló keringőt, dormitóriumot, refektóriumot és káptalani termet építtettek. A St. Galleni kolostor tervrajza példázza, hogy még a legkisebb részletről sem feledkeztek meg.
A kolostori élet jellegzetessége évszázadok óta egészen napjainkig, hogy a lét testvéri közösségben, imában, szigorú szabályokhoz kötve zajlik. Örvendező üdvösségtudatban vállalják a szerzetesek a szerénységet, az engedelmességet, az önmegtagadást, a tisztaságot, a világi hívságoktól való lemondást, a böjtöt, a vezeklést. Így képesek a kolostorok a ma emberének még mindig vonzó vigasztaló perspektívát nyújtani.

Adatok
szerző
Marianne Bernhard
cím
Kolostorok
alcím
Az európai kolostorépítészet száz remekműve
kiadó
Impresszum Kiadó
kiadási év
1998
oldalszám
191
kötés
vászon kötés védőborítóval
Cikkszám
9638591331
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 6
Belgium 16
Németország 18
Franciaország 56
Görögország 88
Nagy-Britannia 92
Olaszország 102
Luxemburg 122
Hollandia 124
Ausztria 130
Magyarország 144
Lengyelország 148
Portugália 154
Oroszország 160
Svájc 164
Szlovákia 170
Spanyolország 172
Csehország 182
Ukrajna 186
A szakkifejezések magyarázata 190