Verzár István - Portugália

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Verzár István - Portugália
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963243272X
800 Ft
A vásárlás után járó pontok: 8 Ft
Részletek

Ez a különleges ország az Ibér-félsziget nyugati szegélyén már csak elméletileg tartozik Európához. Lakói legszívesebben atlantinak mondják magukat, ami azt jelenti, hogy a félsziget és egyben Európa felé vezető folyóvölgyek és hegyszorosok örvényeinél mindig is többre tartották a nagy távlatú tenger végtelen útjait, amely az egész világgal kötötte össze őket. Híres hajósok és egyben felfedezők is voltak a portugálok, talán elég, ha emlékezetetőül Vasco de Gamma és Magelhaes nevét említjük. Igen sok újdonsággal, furcsa gyümölcsöket, fűszerekkel ismertették meg Európát a történelem folyamán.
Különleges ország azért is, mert nagy hatású kultúrák ötvöződéséből keletkezett: római emlékei vetekednek a spanyolországiakkal, a vizigótok kora középkori művészete és civilizációja szintén rányomta bélyegét a késő középkori vívmányokkal együtt, és végül az egészet árnyalataiban módosította a mór kultúra behatolása. Így aztán természetesnek tartjuk, hogy gótikus ívek mellett azulejocsempés falakat láthatunk, és a különlegesen szövevényes, dús barokk díszítésű templomhomlokzatok hol spanyolországi mintákat, hol pedig a dél-amerikai őserdő gazdag burjánzását juttatják eszünkbe.
Az ország tájai is külön figyelmet érdemelnek. A mediterrán éghajlat dél felé haladva fokozatosan már-már szubtropikussá válik, számunkra egzotikus, ismeretlen növények jelennek meg, vadregényes hegyek, kívánatosan homokos vagy fenyegetően sziklás tengerpartok váltogatják egymást. Olajfák és narancsligetek között jutunk el a déli partvidék banánültetvényei közé.
A műemlékek és a természeti látnivalók mögött nem marad el - sőt gyakran felül is múlja őket - a festák, a különféle ünnepek pazarlóan színes látványa. Portugália még a latin országok között is híres fantáziadús felvonulásokkal egybekötött ünnepiről, bikaviadalairól és búcsújárásairól.
A szerző, miután ismerteti Portugália természetföldrajzi helyzetét, történelmét, gazdasági életét és kultúráját, a "Részletes útikalauz" fejezetben mindenekelőtt a fővárost, a Tejo tölcsértorkolatában fekvő Lisszabont és közvetlen környékét mutatja be. Innen megyünk tovább az ország északi részébe, Coimbrába, a portugál Athénba, majd Portóba és a kissé elhagyatott északi területekre. ezután a fővárostól keletre eső tartományokban a Bejra hegyei között és a Tejo, valamint Zezere völgyében folytatjuk utazásainkat, míg el nem jutunk Algarve déli tengerparti tájaira. Az útikalauz most már a szigeteket veszi sorra, főleg a két nagy távoli szigetcsoportot: a Madeirát és az Atlanti-óceán fontos Azori-szigeteit.
Az utolsó, "Gyakorlati tudnivalók" című részben a szerző minden olyan információt igyekszik megadni, amelyre a Portugáliában járó turistáknak szükségük leeht. Nemcsak a vendéglői rendelést, a közlekedést és a szállodakeresést könnyíti meg, hanem a kis útiszótárral és az ismétlődő kifejezések jegyzékével jegyzékével az informálódást és a kapcsolatfelvételt is lehetővé teszi. a kötet végén álló betűrendes helynévmutató az olvasónak a tájékozódást, a 24 oldalas térképmelléklet pedig a helyszíni eligazodást könnyíti meg. A könyv gazdag fényképanyagot is tartalmaz.

Adatok
szerző
Verzár István
cím
Portugália
kiadó
Panoráma
kiadási év
1984
oldalszám
518
kötés
kemény kötés védőborítóval
Cikkszám
967786
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 5
Portugáliáról általában
A tengerek országa Európa csücskében 15
Portugália történelme 43
Kulturális áttekintés 79
Portugál emberek, portugál szokások 99
A portugál konyha 107
Részletes útikalauz
Lisszabon 115
Kirándulások Lisszabonból 178
A Rio Tejo másik partja 201
Utak Lisszabontól északra 212
Coimbra, a portugál Athén 249
Kirándulások Coimbrából 262
Két úton Porto felé 271
Porto 284
Utak Minho tartomány területén 298
Utak Bragából a szélrózsa minden irányában 324
UtakTrás-os-Montes és a Felső-Douro vidékén 340
Utazások Beira hegyei között 360
Utak a Tejo és a Zézere völgyében 385
Felső-Alentejo útjain 409
Évora-Sertorius városa 428
Alsó-Alentejo 442
Utazások Algarve területén 451
Portugália szigetei 461
A Madeira-szigetcsoport 461
Azori-szigetek 470
A keleti szigetek 473
A középső szigetek 473
A nyugati szigetek 474
Gyakorlati tudnivalók
Úti tudnivalók 477
Közlekedés 479
Szállás 484
Idegenforgalmi felvilágosítás 487
Ünnepek és nyitvatartás 489
Amit még tudni kell 491
A gyakorlati portugál nyelv 493
Helynévmutató 511