Dr. Zajkás Gábor, Domonkos Andrea, Dr. Rodler Imre - Diétáskönyv szív- és érrendszeri betegeknek

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Dr. Zajkás Gábor, Domonkos Andrea, Dr. Rodler Imre - Diétáskönyv szív- és érrendszeri betegeknek
állapot
ÚJ
ISBN
9632429370
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

A szív- és érrendszeri betegségek - érelmeszesedéses koszorúér-betegség, agyérbetegség, végtagok ereinek érszűkülete, nyaki fő verőér (carotis) szűkülete, egyéb erek  érelmeszesedése - a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a helytelen táplálkozás és életmód (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás) döntő, meghatározó szerepet játszik e betegségek kifejlődésében, de nem egyedüli okozói a megbetegedésnek. Ebből következik, hogy az egészséges táplálkozás és életmód e betegségek megelőzésének legfőbb eszköze! Az Egészségügyi Világszervezet szakértői bizottsága szerint Európában a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmada megelőzhető lenne egészséges táplálkozással és életmóddal. És ha már kialakult a betegség? Akkor is tehetünk valamit a táplálkozás és az életmód megváltoztatásával? Igen, mégpedig nagyon sokat. Az utóbbi két évtized kutatásai és azok eredményeinek többszöri elemzése orvosi bizonyítékokkal alátámasztott, igazolt és ellenőrzött adatokat felsorakoztatva mutattak rá azokra a táplálkozási tényezőkre, amelyek alkalmazása a diétában hatékony gyógyító eljárást ad az orvos és a beteg kezébe. A következőkben ezek a lehetőségek kerülnek bemutatásra. A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas diéta egyszerű, nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén megvalósíthatja - még az is, akinek le kell küzdeni ragaszkodását az éveken, évtizedeken át folytatott és kedvelt táplálkozási szokásaihoz.

Adatok
szerző
Dr. Zajkás Gábor, Domonkos Andrea, Dr. Rodler Imre
cím
Diétáskönyv szív- és érrendszeri betegeknek
kiadó
Medicina Könyvkiadó
kiadási év
2005
oldalszám
236
kötés
puha kötés
sorozatcím
Új Diétáskönyvek
Cikkszám
9789632429373
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

I. rész
A táplálkozás szerepe a gyógyításban - szíves érrendszeri betegségek (Dr. Zajkás Gábor) 7
Bevezetés 7
1. Ajánlás: bőséges zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás minden nap! 8
Élelmi rostok 9
Antioxidánsok, flavonoidok, folsav 9
Fitoszterinek 12
2. Ajánlás: teljes gabonamag felhasználásával készült táplálékok, illetve teljes őrlésű, korpát is tartalmazó gabonafélék, sütőipari termékek rendszeres fogyasztása minden
nap 12
Élelmi rostok 12
Glikémiás index (GI) 13
3. Ajánlás: a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű zsírok szigorú csökkentése, és telítetlen zsírsavakban gazdag növényi eredetű zsiradékokkal való helyettesítése; a koleszterinbevitel csökkentése 15
Telített zsírsavak 15
Transzzsírsavak 16
Telítetlen zsírsavak 17
Koleszterin 17
(n-3) zsírsavak 18
4. Ajánlás: a túlsúly, elhízás kezelése (testtömegcsökkentés), illetve az egészséges testtömeg megtartása 20
Mikor beszélünk a testtömeggel kapcsolatban fokozott kockázatról? 21
5. Ajánlás: alkoholt csak mértékletesen! 24
Mi várható a diétás előírások szerinti étkezéstől? 25
Táplálkozási ajánlások magas vérnyomás esetén 26
1. Ajánlás: bőséges zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás minden nap 27
2. Ajánlás: a konyhasóbevitel csökkentése 5 g/nap mennyiségre 28
3. Ajánlás: az egészséges testtömeg megtartása, túlsúly/elhízás esetén fogyás 29
4. Ajánlás: az alkoholfogyasztás mérséklése, abbahagyása 29
Táblázat a fogyasztandó és kerülendő élelmiszerekről 30
Felhasznált irodalom 33

II. rész
Mintaétrendek (Domonkos Andrea) 39
Bevezető a mintaétrendekhez 39
Mértékegység- és energiatartalom táblázat 41
Mintaétrendek 4 évszakra 46
Részletes mintaétrend nyárra 44
Részletes mintaétrend őszre 49
Részletes mintaétrend télre 54
Részletes mintaétrend tavaszra 59
Étrend-összeállítási útmutató-hasznos tanácsok a vásárlástól a főzésig 63
A nyersanyagok helyes kiválasztása 63
Útmutató az élelmiszerek kiválasztásához 66
Tárolás 68
Ételkészítési ismeretek 69
Előkészítés 69
Elkészítés 70
Ízesítés - kevesebb sóval finomat 75
Tálalás - az étkezés körülményei 79
Receptek 81
Levesek 81
Mártások 89
Főzelékek, zöldségételek 93
Rakott, töltött zöldségek 99
Egytálételek 107
Húsételek 113
Halételek 121
Saláták 127
Tésztaételek 135
Desszertek, édességek 141
Szendvicskrémek 145
Italok 153
Egyéb ételek 157
A dietetikus tanácsai egyedi esetekre 157
A testsúlycsökkentés helyes étrendje - út a maradandó fogyás jegyében 157
Energiaszegények menüvariációk - 1500 kcal energiatartalmú étrendhez 167
Reggelik 167
Ebédek 170
Vacsorák 173
Ebéd otthonunkon kívül - lehetőségek és javaslatok 175
Milyen lehetőségek kínálkoznak az ebéd megoldására? 176
Receptek tápértéke 180
Tápanyagtáblázat 189
Egyéb étrendi összetevők 217
Élelmi rost táblázat 217
Koleszterintáblázat 220
C-vitamin-táblázat 227
Zsírsavak táblázata 227
Felhasznált irodalom 233
Receptmutató 235