Rudolf Steiner - A karmikus összefüggések ezoterikus vizsgálata IV.

Nincs raktáron
Rudolf Steiner - A karmikus összefüggések ezoterikus vizsgálata IV.
állapot
ÚJ
ISBN
9789639772007
1 990 Ft
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft

50 számozott példányból ez a 30. számú

Részletek
1. előadás
Az antropozófiai mozgalom szellemi ősképe. Az ember jelenlegi és történelemelőtti tudatállapotai. Az álomélet. A külső érzékszervi élet kaotikus szimbólumai és a szellemi világ megnyilatkozásai. Az isteni szellemek alvó életünkben sorsunk szálait fonják és szövik.

2. előadás
A karma sorsunk tovább haladó fonala, kevéssé kötődik az ember külső és belső hivatásával, sokkal inkább a belső lelki erőkkel és ellenállásokkal, a morális összefüggésekkel. A sors szálainak a kutatásához szükség van arra, hogy meglássuk a különleges intimitásokat, az ember egészével kell foglalkoznunk. Carl Ludwig Schleich és August Strindberg.

3. előadás
A történelmi események alapját szellemi történések képezik, ezeket belső indítékokként kell bevonnunk a világtörténelembe és az életbe. A régebbi kultúrkorszakok eredményeit személyiségek viszik át a későbbi korokba, és közben megváltoztatják ezeket. Újformájukban nem ismerhetők fel külső szemlélettel, belső áramlatok alakjában kell megfigyelnünk őket. Harun al Rasid és tanácsadója. Az arabizmus az európai kultúrában. A nyolcadik ökumenikus zsinat. A Michael áramlatát előkészítő érzékfeletti összejövetel a 19. század elején. Artus kerekasztala és a régi kozmikus kereszténység. A chartres-i iskola. Brunetto Latini. Verulami Bacon és Amos Comenius.

4. előadás
Michael előkészítő áramlatának továbbhaladása a keresztény arisztotelikus és platonikus individualitások hatása révén. Natura istennő. Planetáris intelligenciák és az állócsillagok szellemi hatalmai. A korábban Michael szolgálatában álló arisztotelikusok, a 12. és 13. századfordulóján inkarnálódnak, és átveszik a chartes-i missziót. A skolasztika. A tudati lélek korában megjelenik a Földön a materializmus, ezzel egy időben Michael megalapítja széleskörű iskoláját az érzékfeletti világokban.

5. előadás
Az élő platonizmus alkonyi hangulata a chartres-i iskolában, mialatt Michael érzékfeletti iskolájában a jövő impulzusai jönnek létre. Ezek hatnak korunk antropozófiai mozgalmára. Julianus Apostata.

6. előadás
Julianus Apostata - Herzeloyde - Tycho de Brache individualitása. Verulami Bacon démoni bálványai. Az érzékfeletti kultusz a 18. és 19. századfordulóján. Tycho de Brache révén Michael áramlatának értelmében inspiráló hatások jönnek létre. Schelling és Jakob Frohschammer

7. előadás
A csillagok, mint a szellemi lények telepei a kozmikus térben. A karma megértéséhez a halál és újabb születés között kapcsolatba kell kerülnünk a csillagok lényeivel. Michael uralma ismét utat nyit a halál és az újabb születés közti élet szellemi megértéséhez. Strader alakja. A Wartburgi dalnokverseny. Heinrich von Offerdingen.

8. előadás
Történelmi személyiségek újratestesülései. Egy szkeptikus római filozófus, Mazarini bíboros, Hertling gróf - VII. Gergely pápa, Ernst Haeckel. - A remete, az apáca, Vladimír Solovjov

9. előadás
Mai szellemi életünk megértésének irányvonalai. Karmikus akadályok megnyilvánulása a Thomas Campanella és Otto Weininger lelkében élő individualitás példáján: a régi vizionáriusok és a spirituális világnézet küzdelme a racionalizmussal és az intellektualizmussal.

10. előadás
Az intellektualitás függetlenedése a lélek mélyebb rétegeitől. Mai civilizációnk teljesen intellektuálisan hangolt testei nem engedik be az inkarnálódó lelkek régebbi spiritualitását, ez a tudatalatti rétegekbe húzódik vissza. Az antropozófia feladata az intellektualizmus szellemi átalakítása, de számolnia kell a kor racionalizmusával, hogy az eszmék megtalálják az utat a szellemhez és lefelé a természethez. A spiritualitás felhalmozódása a lelkekben a 19. század végén. A Platón, Hrosvitha, Schröder inkarnációs sor.

Beszéd, Dornach, 1924. szeptember 28. (Rudolf Steiner utolsó előadása)
Az emberiség eljövendő Michael-ünnepének gondolatai. Illés újratestesülése Lázár-Jánosban, Raffaelloban és Novalisban. Raffaello áthaladása a Hold, a Merkúr, a Vénusz és a Nap szféráján. Kapcsolata a Jupiter-szférában Goethével, Eliphas Levivel és Svedenborggal. Hermann Grim Raffaello-életrajza. Raffaello életének utóhangja Novalis mágikus idealizmusában. Michael erőinek megnyilvánulása a lélekben, tettekben kell megelevenedniük, hogy győzelmet vívjon ki a démoni sárkánytermészet felett.
Adatok
szerző
Rudolf Steiner
cím
A karmikus összefüggések ezoterikus vizsgálatata IV.
kiadó
Genius Kiadó
kiadási év
2007
oldalszám
164
kötés
puha kötés
megjegyzés
30. / 50 sorszámozott példány
Cikkszám
9789639772007
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!