A magyarság díszítő ösztöne

Nincs raktáron
A magyarság díszítő ösztöne
1 Ft
A vásárlás után járó pontok: 0 Ft
Fáy Aladár
A magyarság díszítő ösztöne
antik (Püski Kiadó), 1994
127 o., puha kötés
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
A magyarságkutatás terén hézagpótló munka ez a könyv. Nem ismerteti, hanem esztétikai tekintetből vizsgálja a magyar nép díszítőművészetét. Szerzője a tervező művész szemével és tapasztalatával kutatja a népművészet képzeletbeli, szerkezetbeli, ízlésbeli sajátosságait, ösztönös törvényszerűségeit, díszítőerejének lélektani okait, egyetemes jelentőségű értékeit. Egyszerű, világos gondolatfejtéssel, magyarázatokkal és ábrákkal vezeti az olvasót a díszítményalkotás örömének rejtett ösztöncsapásain, érzésutain, a magyar díszítmény lényegének, hivatásának és értékének fölismerése felé.
Megkeresi a magyar díszítmények egész vonalrendszerében jelentkező sajátságokat. Foglalkozik a díszítőerő egyetemes törvényszerűségeinek a magyar nép díszítőművészetében való érvényesülésével, s ebből következtet a magyar lélekalkatára, ízlésének követelményeire.
Ez a munka nem dísztárgynak készült, hanem szélesebb rétegek könyvének, tanítók, rajztanárok, tervező művészek, kivitelező iparosok hasznos szerszámának, s a megrendelő és vásárló útbaigazítójának, a magyar otthon magyar ízlés-őrének.
Adatok
Cikkszám
990655
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!