Alex Goldfarb, Marina Litvinyenko - A titkos ügynök halála

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Alex Goldfarb, Marina Litvinyenko - A titkos ügynök halála
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
978-963-530-787-6
1 400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Részletek

Mintha csak egy regény szereplője lettem volna... Londonban két napja megállás nélkül esett. Párás, fülledt idő volt. Azt ígérték, hogy Marina Litvinyenko déli 12-re érkezik. Az orosz dollármilliárdosok kedvenc ügyvédjének irodájában vártunk rá, London legelegánsabb negyedében, Belgraviában. A lord, aki Berezovszkijtól kezdve a futballklub-tulajdonos Abramovicsig szinte minden, Londonban élő orosz oligarchát képvisel, legyen szó helikopterregisztrációról a Karib-tengeren vagy olajkoncesszióról Kamcsatkán, szóval a lord és én türelmesen vártunk. Marina késett. A lord szivarozott, és megtiltotta, hogy lefényképezzem. "Árnyék vagyok" - mondta, és hogy ne kérdezhessek semmit, inkább szóval tartott. Az épp akkor zajló wimbledoni teniszbajnokságról beszélt, meg hogy már megint nem elég friss az eper, és hogy szerinte túl sokat hagyják állni a tejszínhabot rajta, így aztán felpuhul a gyümölcs. Mindeközben nesztelenül, szinte észrevétlenül megérkezett Mariana. Szomorú, de erős nő. Orosz asszony, aki tartással, higgadtan viseli az élet csapásait. Éltem pár évet Moszkvában, úgyhogy "megismertem". Ilyen nők csak Oroszországban vannak. Oroszul beszéltünk, a lord azonnal magára maradt. Egy másik világban, ahol csak az eper és a tejszínhab számít...
Marina Litvinyenko 1993-ban, harmincegyedik születésnapi ünnepségén ismerkedett meg Alekszandr Litvinyenkóval, a fiatal orosz elhárítótiszttel. Összeházasodtak, hamarosan kisfiuk született. Miután a KGB utódszervezete Litvinyenko állítása szerint azzal bízta meg őt, hogy ölje meg Londonban az egyik, Putyint kritizáló orosz oligarchát, a Litvinyenko család politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában. Az asszony jelenleg is Londonban él a fiával, akinek biztonsági okokból még a nevét is megváltoztatta.
Alex Goldfarb ellenzéki természettudósként emigrált a Szovjetunióból az 1970-es években. A Szovjetunió 1991-es összeomlása után tért először haza, Soros György oroszországi jótékonysági kezdeményezéseit irányította. Goldfarb a magyar dollármilliárdos képviselőjeként, még Moszkvában, az orosz börtönviszonyokat tanulmányozva kötött barátságot Alekszand Litvinyenkóval. Később ő segített Litvinyenkónak és családjának kiszökni Oroszországból. Jelenleg a Londonban élő orosz milliárdos, Borisz Berezovszkij alapítványának az igazgatója. Berezovszkij volt egykor Litvinyenko "célszemélye", őt akarta a KGB Litvinyenkóval megöletni.

Adatok
szerző
Alex Goldfarb, Marina Litvinyenko
cím
A titkos ügynök halála
alcím
Alexandr Litvinyenko megmérgezése és a KGB visszatérése
kiadó
Park Könyvkiadó
kiadási év
2007
oldalszám
416
kötés
puha kötés
kiegészítő információk
Néhány fekete-fehér fotót tartalmaz.
Cikkszám
650622
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
A szerző megjegyzése 5
Út az ellenzékiséghez 13
Menedékjog 15
A különös őrnagy 35
Harc a kremlért 61
A rablóbáró 63
A davosi paktum 78
Harci dobpergés 105
A lázadók 107
Az összeesküvők 136
Az árulkodók 160
Út az államelnökséghez (orosz módra) 183
A lojalista 184
A győztesek 214
A szökevények 241
A KGB visszatérése 271
Az emigránsok 272
A fürkészek 301
Az űzött vad 342
A "parányi atombomba" 375
A tükörterem 398
Köszönetnyilvánítás 415