A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Találunk közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűeket is. Ez teszi őket alkalmassá már magukban is a legváltozatosabb felhasználásra. Nem kell hozzá konyhaművésznek lenni, hogy látványos finomságokat alkossunk belőlük.
A csíráztatás módszere egyszerű, hiszen csak locsolnunk kell a magot. A mag meg szép csöndben teszi a dolgát: nő és termeli az egészségünket óvó anyagok tucatjait. Ez az egész egyszerű, kézenfekvő és nincs benne semmi misztikus. Ezért is gondolják egyesek úgy, hogy ez nem nyújthat segítséget bajainkra, hiszen túlbonyolított világunkban csak a bonyolult és misztikus megoldás lehet „a megoldás". Pedig a csírák „természetfeletti" ereje pont természetes egyszerűségükben rejlik.
Tudta, hogy mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható a csírázó magocskák többségében, amely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen? Ráadásul egyes magokban oly ideális arányban, amely tökéletes számunkra.
Gondolta volna, hogy a gabonából kisarjadó gabonafű B-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750-szeresét is? Mindez pár csepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek" következménye.
Sokan tudják, mi köti össze Szent-Györgyi Albertet és a C-vitamint. Többek között egy Nobel-díj. De azt már kevesebben, hogy élete utolsó 26 évében mivel foglalkozott, milyen összefüggéseket vett észre a csírázó búzában termelődő benzokinonok és a daganatos betegségek kialakulási esélyei között?
Megtudhat sok ehhez hasonló érdekességet és mindent, amit a csírákról és a csíráztatásról tudni érdemes.
- Mit, miért, hogyan, mikor és miben csíráztassunk?
- Milyen biokémiai változások mennek végbe csírázáskor?
- Hogyan fogyaszthatók a csírák és milyen jótékony élettani hatásaik vannak?
Az első magyar nyelvű mű, amely az egész témát átöleli, hiteles, naprakész számadatokat tartalmaz és laikusok számára is érthető nyelven íródott. Igazi ABC-s könyv.
Szerző vallomása: Egy termékbe vetett bizalmam általában oly mértékben csökken, minél több dologra jó, minél sokoldalúbb. Akkor válok teljesen szkeptikussá, amikor az eladásban érdekelt „szakember" egyszerűen csak annyit mond: - „Ez kérem mindenre jó." Nem kívánok ebbe a hibába esni, ezért nem állítom, hogy mindenre jók a csírák, de azt igen, hogy mindenkinek hasznára, egészségére válik rendszeres fogyasztásuk. Egészségünk megóvása a legjobb befektetés. Sokan sajnos már csak betegen tesznek érte. Ne várjunk addig! Csíráztassunk!