Dobó Géza, Dr. Farkas Róbert - Harckocsik és páncélozott járművek típuskönyve

Nincs raktáron
Dobó Géza, Dr. Farkas Róbert - Harckocsik és páncélozott járművek típuskönyve
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-326-283-6
1 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 19 Ft
Részletek

A páncélozott harcjárművek története a távoli ókorba nyúlik vissza. A modern háború "száguldó erődjeinek" korai elődjei már időszámításunk előtt két-három évezreddel azzal a céllal jelentek meg a harcok színterén, hogy fegyvereiket az ellenséghez minél közelebb, a leghatásosabb távolságban használják, és ezzel az ellenség zárt hadrendjét megbontsák. És ha a korszerű harckocsik napjainkra jellemző fő feladatait népszerűen igyekeznénk meghatározni, csaknem ehhez a megfogalmazáshoz jutnánk el.
A korszerű harckocsik létrejöttének technikai feltételei csak a századforduló körül valósultak meg: a hatásos tűzfegyver, a nagy teljesítmény motor és az erős páncélzat együttese. Ma úgy mondjuk: a tűzerő, a mozgékonyság és a védettség.
A szerzők könyvükben a harckocsik és a páncélozott harcjárművek fejlődéstörténetét, a hadművészetre kifejtett dolgozták fel, majd országonként, időrendben és kategóriánként, fényképekkel, metszetrajzokkal és technikai teljesítményadatok felsorolásával ismertetik a különböző harckocsi- és páncélozott harcjármű-típusokat.
A legrégibb időre való visszatekintés után, az első, majd a második világháborúban és a közöttük eltelt időszakban, illetve a második világháborút követő években végbement fejlődést a az ebben az időben vívott helyi háborúk (Indokína, Közel-Kelet stb.) tapasztalatait figyelembe véve felvázolják a jelen helyzetet és a fejlesztés várható irányait.
Ezt követően országonkénti és idősorrendben bemutatják azokat a legjellegzetesebb páncélos járműtípusokat, amelyek az adott korban valóban előrelépést, újszerű technikai megoldást jelentettek. A könyv terjedelmének korlátai nem teszik lehetővé, hogy a világon több ezres nagyságrendben gyártott valamennyi járművet ismertessenek, ezért a válogatás mintegy 250 járműre terjed ki. A szovjet harckocsigyártás a könyvben kiemelt helyet foglal el.
Az összeállítók azt is szem előtt tartották, hogy az első magyar nyelvű harckocsi típuskönyvben a hazánkban valaha is előállított páncélozott járművek maradéktalanul szerepeljenek, noha gyártott mennyiségük és jelentőségük ezt egyébként nem indokolná. Úgy vélték, ennyivel tartoznak hazai iparunk történetének.
Ilyen jellegű munka a felszabadulás utáni magyar könyvkiadásban még nem jelent meg.
Ezekkel a gondolatokkal ajánljuk a könyvünket a haditechnika és a technikatörténet iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe.

Adatok
szerző
Dobó Géza, Dr. Farkas Róbert
cím
Harckocsik és páncélozott járművek típuskönyve
kiadó
Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó
kiadási év
1980
oldalszám
325
kötés
kemény kötés védőborítóval
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált könyv.
Cikkszám
869763
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
Bevezetés 9
A könyvben ismertetett harckocsi- és páncélozottjármű-típusok felsorolása 59
A könyvben használt rövidítések és mértékegységek 63
Harckocsik és páncélozott járművek (típusismertetés) 65
Harckocsik harckocsik ellen 317
Felhasznált irodalom 325