Előszó |
13 |
TALAJ |
15 |
Nyíri László - Szántosi Antal - Szodfridt Gyula - Varga János: Talajművelés |
17 |
A talajművelés alkalmazási területe |
17 |
A szántóföldi növények optimális fejlődését biztosító talajaprózódottság - agronómiai szerkezet - megteremtése, illetve a szerkezetes talajállapot fenntartása |
17 |
A szántóföldi növények a talaj lazultságával, víz- és levegőellátásával szemben támasztott igényének kielégítése |
19 |
A talaj hőgazdálkodásának, az evaporáció mértékének befolyásolása |
21 |
A szántóföldi növények optimális tápanyagellátásának, a tápanyagok érvényesülésének elősegítése |
22 |
Az öntözés hatékonyságának növelése |
22 |
A talaj mechanikai javítása, valamint a kémiai talajjavítás hatékonysága |
23 |
Az erózió és a defláció csökkentése |
23 |
A szántóföld gyomnövényeinek és kártevőinek irtása |
23 |
A talajművelés alapvető eljárásai, eszközei és talajra gyakorolt hatásuk |
24 |
A talaj forgatása |
25 |
A talaj lazítása |
25 |
A talaj porhanyítása |
25 |
A talaj keverése |
25 |
A talaj tömörítése |
26 |
A talajfelszín alakítása |
26 |
A gyökerek átvágása |
26 |
A talajművelő gépek talajra gyakorolt hatását értékelő talajtani és agronómiai felvételezés |
27 |
A talajprofilográf |
28 |
A szántóföldi hasznosítás szempontjából fontosabb talajtípusok művelésének irányelvei |
30 |
Barna erdőtalajok |
30 |
Csernozjom talajok |
31 |
Réti talajok |
31 |
Szikes (szolonyec típusú) talajok |
32 |
Homoktalajok |
32 |
A talajvizsgálatok és a genetikus üzemi talajtérképek használata a talajművelésben |
34 |
Az agrotechnikához és a környezeti tényezőkhöz igazodó talajművelési megoldások rendszerezett áttekintése |
34 |
Talajművelési rendszerek |
34 |
A szerves és műtrágyák, valamint a herbicidek talajba juttatása |
40 |
Az öntözött talajok művelése |
41 |
A kémiai talajjavító anyagok talajba juttatása |
44 |
A talaj mélyművelése |
44 |
Gyomirtás talajműveléssel |
46 |
Az erő- és a munkagép megválasztásának talajtani, agrotechnikai és műszaki szempontjai |
46 |
Általános követelmények |
46 |
A munkagép megválasztása |
47 |
Az erőgépek megválasztásának szempontjai |
48 |
Az erő- és munkagép közötti összhang megteremtése |
48 |
A talajművelő gépek beállításának és ellenőrzésének agronómiai szempontjai |
49 |
A munka- és erőgép előzetes ellenőrzése és előkészítése |
50 |
A talajművelés végrehajtása |
50 |
A talajművelő gépek beállítása és ellenőrzése |
51 |
A munka átvétele és elszámolása |
52 |
NÖVÉNYVÉDELEM |
55 |
Kuroli Géza: Üzemi növényvédelem |
57 |
Üzemi előrejelzés |
57 |
Az üzemi előrejelzés módszerei és eszközei |
59 |
Növényi maradványok vizsgálata |
63 |
Vetőmagvizsgálat |
64 |
Gyomnövények vizsgálata |
65 |
Növényegyed- és állományvizsgálati módszerek |
65 |
Rajzásvizsgálati módszerek |
67 |
Üzemi védekezés |
71 |
Karantén- (rendeleti) intézkedések |
72 |
Rezisztenciára nemesítés |
72 |
Agrotechnikai növényvédelem |
72 |
Mechanikai növényvédelem |
73 |
Biológiai növényvédelem |
73 |
Kémiai növényvédelem |
73 |
Integrált növényvédelem |
76 |
VETŐMAG |
77 |
Kováts András - Ragasits István: Vetőmagvizsgálat |
79 |
Mintavétel vetőmagvizsgálathoz |
79 |
A vetőmag értékét meghatározó tulajdonságok vizsgálata |
82 |
Tisztaság- és idegenmag-vizsgálat |
82 |
A csírázóképesség meghatározása |
83 |
Életképesség-vizsgálat |
85 |
Az egészségi állapot vizsgálata |
86 |
Faj- és fajtaazonossági vizsgálatok |
87 |
A nedvességtartalom meghatározása |
88 |
Az ezermagtömeg meghatározása |
89 |
A kilogrammonkénti csíraszám meghatározása |
89 |
Sűrűség- (fajsúly-) vizsgálat |
90 |
Az osztályozottság vizsgálata |
90 |
A vetőmagmennyiség kiszámítása |
90 |
GABONAFÉLÉK |
93 |
Kováts András - Ragasits István: Búza |
95 |
Morfológiai jellemzők |
95 |
Fenológiai fázisok és organogenezis |
99 |
Vetőmag, vetés |
105 |
Terméselemzés |
106 |
Termésbecslés |
108 |
Betakarítás |
115 |
A búza sütőipari minőségének vizsgálata |
116 |
A minta előkészítése |
117 |
Sütéspróba |
117 |
Sikértartalom-meghatározás |
117 |
A sikér terülékenységének meghatározása |
118 |
A sütőipari érték vizsgálata |
118 |
Szedimentációs érték (Zeleny-szám meghatározása) |
123 |
Acélosság (lisztesség és üvegesség meghatározása) |
123 |
A fajtacsoport meghatározása fenolos vizsgálattal |
124 |
A hektolitertömeg meghatározása |
124 |
Kismányoky Tamás: Sörárpa |
126 |
Morfológiai jellemzők |
126 |
Fenológiai fázisok és organogenezis |
128 |
Termésbecslés |
131 |
A termésminőség vizsgálata |
134 |
Laboratóriumi vizsgálatok |
134 |
Tárolás |
138 |
Pásztor Károly: Kukorica |
142 |
A kukoricák csoportosítása és jellemzése |
142 |
Morfológia |
144 |
Fenológiai fázisok |
149 |
A vetőmag és a vetés minőségének ellenőrzése |
154 |
Kukorica-vetőmag |
154 |
A vetés minőségének ellenőrzése |
156 |
A kukorica állománysűrűségének beállítása |
157 |
A kivetendő szemszám megállapítása |
158 |
Termés- és kárbecslés |
159 |
Termésbecslés |
159 |
Termésveszteségek és mérésük |
163 |
A kártevők okozta terméskiesés felmérése |
166 |
A vetőmagtermesztéssel kapcsolatos vizsgálatok |
167 |
Józsa László: Takarmánycirkok |
169 |
A takarmánycirkok csoportosítása és jellemzése |
169 |
Szudánifű |
169 |
Cukorcirok |
169 |
Szemescirok |
170 |
Morfológiai jellemzők |
171 |
Fenológiai fázisok |
175 |
Vetőmag, vetés |
175 |
A vetés minőségének ellenőrzése |
176 |
Betakarítás |
177 |
A termésminőség vizsgálata |
177 |
Üzemi tárolás |
178 |
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK |
179 |
Horváth Sándor: Burgonya |
181 |
Morfológiai jellemzők és fajtabélyegek |
181 |
Gyökérzet |
181 |
Hajtásrendszer |
181 |
Generatív részek |
183 |
Fenológiai fázisok |
184 |
A vetőgumóval kapcsolatos vizsgálatok |
186 |
Állományminősítés |
188 |
Termés- és kárbecslés |
190 |
Termésbecslés |
190 |
Kárbecslés |
191 |
Betakarítás |
194 |
A termésminőség vizsgálata |
196 |
Üzemi tárolás |
203 |
Kónya Kálmán - Kovács János: Cukorrépa |
212 |
Morfológiai jellemzők |
212 |
Répatest (répagyökér) |
212 |
Levél |
216 |
A szár és a termés |
218 |
Vetőmag, vetés, tőszámbeállítás |
219 |
Vetőmag |
219 |
Vetőágy |
221 |
Fontosabb vetőgéptípusok |
222 |
Csírázás, kelés |
223 |
Tőszámbeállítás |
224 |
Termésbecslés |
225 |
Betakarítás, szállítás |
227 |
Betakarítás |
227 |
Szállítás |
229 |
A termésminőség vizsgálata |
231 |
Minőségi követelmények |
231 |
Szántóföldi vizsgálatok |
233 |
Laboratóriumi vizsgálatok |
235 |
Tárolás |
237 |
OLAJ- ÉS ROSTNÖVÉNYEK |
239 |
Lehoczky Margit: Napraforgó |
241 |
Morfológiai jellemzők |
241 |
Gyökér |
241 |
Szár |
242 |
Levél |
243 |
Virág |
244 |
Termés |
245 |
Fenológiai fázisok |
246 |
Vetőmag, vetés |
248 |
Állományminősítés |
249 |
Termés- és kárbecslés |
250 |
Betakarítás |
250 |
A termésminőség vizsgálata |
251 |
Üzemi tárolás |
252 |
Szántosi Antal: Káposztarepce |
253 |
Morfológiai jellemzők |
253 |
Fenológiai fázisok |
255 |
Vetőmag, vetés |
256 |
Állományminősítés |
258 |
Termés- és kárbecslés |
259 |
Termésbecslés |
259 |
Kárbecslés |
259 |
Betakarítás |
260 |
A termés minőségének vizsgálata |
261 |
Üzemi tárolás |
261 |
Ruzsányi László: Rostkender |
262 |
Ökológiai típusok |
262 |
Morfológiai jellemzők |
263 |
Gyökér |
263 |
Szár |
263 |
Levél |
264 |
Virág |
265 |
Termés |
266 |
Fenológiai fázisok |
266 |
Vetőmag, vetés |
267 |
Állományminősítés |
268 |
Termés- és kárbecslés |
269 |
Termésbecslés |
269 |
Kárbecslés |
271 |
Betakarítás |
272 |
Az aratás időpontjának meghatározása |
272 |
A termésminőség vizsgálata |
272 |
PILLANGÓS VIRÁGÚ NÖVÉNYEK |
277 |
Faragó Ferenc: Borsó |
279 |
Morfológiai jellemzők |
279 |
Gyökérzet |
279 |
Hajtásrendszer |
279 |
Levélzet |
280 |
Virágzat |
280 |
Hüvely |
280 |
Fenológiai fázisok |
281 |
Vetőmag, vetés |
283 |
Termésbecslés |
284 |
Terméselemek |
285 |
Betakarítás |
285 |
A zöldborsó betakarítása |
285 |
A száraz borsó betakarítása |
287 |
A borsótermesztés elemzése modell segítségével |
288 |
Késmárki István - Szántosi Antalné - Varga János: Lucerna |
291 |
Morfológiai jellemzők |
291 |
Gyökérrendszer |
291 |
Gyökértörzs |
293 |
Hajtásrendszer |
295 |
Virág |
296 |
A termés és a mag |
298 |
Fenológiai fázisok |
300 |
A beltartalmi értékmérő tulajdonságok változása |
303 |
A lucerna élettartama és a hozamok változása |
309 |
A hozamok tervezése és a termés becslése |
313 |
Fajtahasználat |
325 |
Magtermesztés |
327 |
A termőhely kiválasztása |
327 |
Trágyázás |
328 |
Telepítés |
329 |
A magtermő lucerna használata |
329 |
Betakarítás |
330 |
ÖNTÖZÉS |
331 |
Ruzsányi László: Az öntözési rend kidolgozásának gyakorlati ismeretei |
333 |
A természetes vízellátás és mérési módszerei |
333 |
A csapadék mérése |
333 |
A talaj vízháztartása |
334 |
A talaj nedvességtartalmának mérése |
337 |
A talaj nedvességtartalmának kifejezése |
338 |
A hasznosítható nedvességtartalom meghatározása |
340 |
A növények vízigénye és mérésének módszerei |
343 |
A vízigény kifejezési formái |
343 |
A növényállomány vízigényének meghatározása |
344 |
Az öntözés szükségessége, az öntözési rend kidolgozása |
352 |
Az öntözővízigény megállapítása számítással (mérlegmódszerrel) |
352 |
Az öntözővízigény megállapítása grafikus módszerrel |
357 |
Az öntözővízigény megállapítása szimulátorokkal |
359 |
Minőségi követelmények az öntözővízzel szemben |
359 |
Az öntözővíz minőségi normái |
359 |
KÍSÉRLETEZÉS |
363 |
Pásztor Károly: Szántóföldi kísérletek |
365 |
A szántóföldi kísérletezés alapfogalmai |
366 |
A szántóföldi kísérletek gyakorlati végrehajtása |
373 |
A kísérleti terület kiválasztása |
376 |
A kísérletek területén folyó munkák |
376 |
Termésanalízis |
382 |
Irodalom |
383 |