Mandache Aurél hegedül 2. - Festeres CD

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Mandache Aurél hegedül 2. - Festeres CD
állapot
ÚJ
2 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 29 Ft
Részletek

Festeres – Táncmuzsika Moldvából

A már Magyarországon is jól ismert Mandache Aurél (1933., Gisteni) a Moldvában élő hegedűsök közül az egyik legvirtuózabb zenész. Bár román nemzetiségű, hosszú ideig kiszolgálta a moldvai magyarok táncalkalmait, így jól ismeri zenéjüket. Dallamismerete emellett román horákból, szerbákból és városi zenekarban tanult „repertoárszámokból” áll. Aurél eredeti zenésztársai már nem élnek, de szívesen játszik együtt a klézsei furulyásokkal, valamint budapesti zenészekkel is. Lemeze – amely már a második két év leforgása alatt – tematikailag három részre osztható: a hagyományos moldvai csángó táncdallamokat (1-4) egy hosszabb „hora” vonulat követi (5-11), majd zárásként ismét csángó táncok szólalnak meg (12-16), itt már többnyire a furulyások, Hodorog András és Legedi László István közreműködésével.

A „Festeres” című lemez az idén 72 éves Mandache Aurél játékának és gazdag repertoárjának további bemutatásán túl a hajdani együttzenélések hangulatát is rekonstruálni kívánja. A kíséretet városi népzenészek adják, az elhangzó kíséretmódok általában Aurél insrtukciói alapján alakultak ki. Az így megszülető hangzás a népzenei hitelességet szem előtt tartva öltözteti új köntösbe az eredeti népzenét.

Néhány szó a táncnevekről. Törekedtünk a táncok csángók által használt – néha román – elnevezéseit magyar fonetikával leírni, illetve olyan elnevezéseket alkalmazni, amelyek már meghonosodtak Magyarországon, nagyrészt adatközlők fordítása nyomán. Megemlítendő emellett az az igen termékeny és játékos névadó kedv, mely általában jellemzi e táj lakóit. Dallamnév kapcsolódhat helyhez (Somoskai hora), zenészhez (Hora Botofei, Fehér Márton horája), személyhez (Bezsán horája, Banu Márácsin – lásd előző lemez!), zenélési alkalomhoz (Asztali nóta) vagy akár saját kedvenc dallamhoz is (Aurél horája). Több olyan dallam is előfordul, amely nem tipikusan moldvai, de országszerte elterjedt.

A lemezt a moldvai zene ismerőin és értőin kívül azoknak is szívesen ajánljuk, akik korábban még nem hallottak hasonló muzsikát, de szeretnének közelebb kerülni Moldva különleges zenei világához.

Adatok
előadó
Mandache Aurél hegedül 2.
cím
Festeres CD
kiadó
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadási év
2005
kötés
műanyag tok
kiegészítő információk
játékidő: 56:52
Cikkszám
320386
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!