Mitterstiller József - A halasvízről horgászoknak

Nincs raktáron
Mitterstiller József - A halasvízről horgászoknak
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
ISBN
963-232-095-6
620 Ft
A vásárlás után járó pontok: 6 Ft
Részletek

"Víz nélkül nincs élet! Földünk legértékesebb kincse nem az arany vagy az olaj, hanem a tiszta víz. Mégis azt tapasztaljuk, hogy egyre szenyezettebbek a tengerek, a tavak, a folyók. Kivételes jelentőségű tehát a vizek védelme, s ezt nekünk, horgászoknak minden túlzás nélkül a saját érdekeink védelmének is kell tekintenünk."
Ezekkel a mondatokkal kezdi könyvének első fejezetét a szerző, a nagy tapasztalatú horgász, a természetes vizek biológiai tulajdonságainak kiváló ismerője, legfőképpen azzal a céllal, hogy a magyar horgásztársadalmat tettre kész, aktív közreműködőként bekapcsolja az egyre szélesebb körben kibontakozó környezetvédő munkába.
Folyó- vagy állóvizet természetesen csak az tud óvni a különféle szennyezésektől és szennyeződésektől, aki ismeri az élővíz jellemző sajátosságait, tehát teljes mértékben tisztában van azzal, amit védeni akar. Ezt az ismeretanyagot foglalja össze kötetében Mitterstiller József alapfokon, mindenki számára érthetően, a horgászok mellett a természetjárók és a természetbarátok legszélesebb körének érdeklődésére is számot tartva.

Adatok
szerző
Mitterstiller József
cím
A halasvízről horgászoknak
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó-MOHOSZ
kiadási év
1986
oldalszám
139
kötés
puha kötés
megjegyzés
kopottas borító
Cikkszám
868507
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 5
A víz jelentősége, védelme 7
A víz a természetben 7
A víz és a hal 8
Környezetvédelem 8
Hazai őshonos halállományunk megőrzése 8
A természetes vizek főbb jellemzői 10
A vízi környezet és a hal 10
Honosulás és szaporodás 10
Telepítések 11
A felügyelet gyakorlása 11
A vizek változásai 13
Természetes vizeink haltermelése 14
A klasszikus haltenyésztés 15
A természetesvízi halállomány fenntartása 18
A hal és a vízi termelés 19
Kíméleti időszak, védett területek 19
A természetes vizek biológiai sajátosságai 21
A szervetlen anyagok hatása a vizek minőségére (halobitás) 24
A vizek kémhatása 25
A szerves anyagok szerepe a vízben 26
A vizek biológiai termelése 27
Lebontás 28
A szerves anyag oxigénfogyasztása 29
Öntisztulás 31
A biológiai egyensúly és értelmezése 31
A szervetlen növényi tápanyagok hatása a vízi környezetre (trofitás) 33
Az eutrofizáció folyamata 33
Természetes és mesterséges eutrofizálódás 34
A foszfor és a nitrogén az eutrofizálódásban 37
A növényi plankton 39
Az eutrofizáció változatai 40
Planktonszíneződés, vízvirágzás 40
A hal és az eutrofizáció 42
Biológiai növényirtás 43
Az eutrofizálódás elleni védekezés 45
Mérgező anyagok a vízben 50
A szennyeződések eredete 51
Mezőgazdasági szennyeződések 52
Növényvédő szerek 52
Ipari szennyezések 54
Autogén mérgezések 55
Kommunális szennyvizek 56
Haltesztek 57
Mérgezési tünetek, a halak viselkedése 59
A víz mint élőhely 61
A hal növekedése, fejlődése és környezet 62
A hallárva és a környezet 64
A hal táplálkozása 65
A vizek fizikai tulajdonságai 67
Ívás és hőmérséklet 70
A víz fajhője 70
Hőáramlás, hőrétegezettség 70
Fagyás, jégtakaró 72
A hal hőérzékenysége 73
Halszállítás és hőhatás 74
Zavarosság, átlátszóság 77
Letisztulások 77
A vizek magasabb rendű növényei 80
A vízmozgások és a hal 82
Áradások 83
Holtágak 84
Párolgás, vízháztartás 85
A műszaki létesítmények feladata 88
A vizek termelőképessége 90
A lúgos és a savanyú vizek termelőképessége 91
Az oxigén oldása, az oxigéntartalom változásai 92
A szén a vízi anyagforgalomban 95
Karbonátok, hidrokarbonátok 97
A nitrogén és vegyületei 98
Az iszap bakteriális bomlástermékei 99
A vizek ammóniumtartalmának változása 100
A nitrogénbőség és káros következményei 101
Az ammónia halra gyakorolt hatása 102
A kén és a kénhidrogén 104
A foszfor és szerepe 106
A vízi élőhelyek és a hal 108
A parti öv 108
A nyílt víz 109
A fenékzóna 110
A kavicsbányatavak hasznosítása 112
A vízi élőlények 114
Az algák 115
A hínarasok 119
A nádasok 119
A baktériumflóra 122
A vizek állatai 124
A vízi élőlények termelése 125
A vízi élet termelői 125
Elsődleges termelés és oxigénforgalom 126
Fogyasztó- (raktározó-) szervezetek, tápláléklánc 127
A víz és az anyagcseretermék 129
A víz és a szűrőrendszerek 129
Lebontószervezetek 130
A víz mikrobiológiai folyamatai 130
Aerob, anaerob viszonyok 132
Környezetkárosító ártalmak 133
Kármegelőzések 134
Felhasznált és ajánlott irodalom 135