Bevezetés |
5 |
A kecsketartás feltételei |
7 |
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét? |
7 |
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellett szólnak, azt jövedelmezővé teszik? |
9 |
Készítsük magunk a kecske istállóját? |
11 |
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk? |
15 |
Az épületek berendezései |
19 |
A kecske tenyésztése |
23 |
Milyen a jó tenyészállat? |
23 |
Milyen állatokat vásároljunk? |
24 |
Néhány szó a hasznosítási típusokról |
28 |
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták? |
29 |
A szánentáli kecske |
29 |
A toggenburgi kecske |
30 |
Az őzszínű kecske |
31 |
Az angol-núbiai kecske |
32 |
Az alpesi kecske |
33 |
A magyar parlagi kecske |
33 |
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése |
34 |
A tejhasznú anyagkecske külső testalakulásának bírálata |
34 |
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése |
37 |
Hogyan tenyésszünk? |
37 |
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása |
38 |
Záh törzskönyv készítése |
43 |
A tenyésztési adatok nyilvántartása |
43 |
A termelési adatok gyűjtése |
44 |
A kecskék egyedi megjelölése |
46 |
A kecske tartása |
48 |
A szaporítás |
48 |
A kecske ivarzása |
48 |
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás |
49 |
Párosítás |
50 |
A vemhesség |
52 |
Az ellés |
54 |
Szaporodási zavarok |
56 |
Az állatok felnevelése |
57 |
Az újszülött kecskék gondozása |
57 |
Természetes felnevelés |
59 |
Mesterséges felnevelés |
60 |
Választás, a növendék kecskék felnevelése |
62 |
A kecske haszna |
65 |
Tejtermelés |
65 |
A tejelési időszak (laktáció) |
67 |
A fejés |
68 |
A fejőgépek tisztítása |
70 |
A tej hűtése és a hűtés fontossága |
71 |
Hústermelés |
74 |
A gidák hizlalása |
74 |
A selejt anyák feljavítása |
75 |
A kecske bőre |
76 |
Takarmányozás |
77 |
Takarmányok, takarmánykiegészítők |
78 |
A legelő |
78 |
Zöldtakarmányok |
80 |
Gyökér- és gumós takarmányok |
81 |
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok |
81 |
Szálastakarmányok |
81 |
Silózott takarmányok (szilázsok) |
83 |
Szemes takarmányok |
83 |
Ásványi anyagok |
84 |
Vitaminok |
86 |
A kecske vízszükséglete |
87 |
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányadagjai |
87 |
A növendék kecskék takarmányozása |
89 |
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása |
90 |
A tejtermelő anyakecskék takarmányozása |
91 |
A tenyészbakok takarmányozása |
93 |
A kecske ápolása és betegségei |
94 |
A betegségmegelőzés tennivalói |
94 |
A kecske betegségei |
97 |
Az emésztőszervek betegségei |
97 |
Élősködők és gombák okozta megbetegedések |
99 |
Fertőző betegségek |
100 |
Állategészségügyi program |
102 |
A kecske termékei a konyhában |
103 |
A gidahús |
103 |
Mit készíthetünk kecsketejből? |
106 |
Savanyított tejtermékek |
106 |
A kecsketej fölözése |
111 |
A sajtgyártás alapelvei |
112 |
Gomolyakészítés nyers kecsketejből |
114 |
Falusi kecskekrémsajt |
123 |
Különleges sajtok készítése |
124 |
Függelék |
126 |
Fontosabb címek, ahol a kecsketenyésztő segítséget remélhet |
133 |
Felhasznált irodalom |
134 |